Onko pörssikorjaus tulossa?

Viktor M. Vasnetsov: Ilmetykirjan neljä ratsastajaa

Onko pörssikorjaus (yli 10% kurssilasku) tulossa? Onko pörssimailman neljä ratsastajaa jo satuloineet hevosensa ja lähdössä tekemään tuhojaan?

Ylimielisyys: Ensimmäinen tuhon ennusmerkki on ylimielisyys. Kaikki ovat sitä mieltä että pörssiin kannattaa sijoittaa viimeisetkin rovot ja lisäksi kaiken minkä voit lainata. Silloin valkoinen ratsu korskeana ratsastaa kruunupää selässään mailmaa valloittamaan. Mailma on muuttunut eikä varmampaa sijoitusta ole kuin pörssi. En havaitse tätä ennusmerkkiä. Päinvastoin epäilijöitä riittää jatkuvine huolineen osakkeiden yliarvostuksesta. Yksityissijoittajat ovat pitäneet hyvin suuren osan rahoistaan käteisenä. Ruutia on vielä runsaasti kuivana viimeistä nousupyrähdystä varten.

Volatiliteetti: Toinen tuhon ennusmerkki on kohonnut volatiliteetti. Ennen syöksyä kurssit muuttuvat rauhattomiksi. Tätäkään ennusmerkkiä en näe. Päinvastoin volatiliteettiä kuvaava "pelkoindeksi" VIX on erittäin alhainen. Samoin eurooppalainen vastine VSTOXX. Tästä voi hyötyä, sillä optiot ovat nyt suhteellisen halpoja. Pörssinousuun uskova voi ostaa Call-option mieli-indeksiinsä tavallista halvemmalla. Punainen hovonen on edelleen tallissaan.

Kauppahuuma:Korkean arvostustason innoittamina yritykset tehtailevat ostoja ja muita järjestelyjä ennätystahtiin. Samalla käytetään myös lainarahaa ostamaan ennätyskalliilla laajennuksia omaan imperiumiin. Lääkealalla on nähty muutama näyttävä kauppa ja teollisuuspuolella GE on tehnyt ostotarjouksen ranskalaiseta Alsthomista. Pahimmilta ylilyönneiltä on vielä vältytty, mutta onko jo kuultavissa mustan ratsun hirnumista?

Ylituotto: Spreadi (eli erotus) yrityslainojen ja valtionlainojen tuotoissa nousee. Sijoittajat alkavat epäillä yritysten maksukykyä ja vaativat vastineeksi korkeampaa tuottoa. Tämä alkaa olla jo viimeisiä ennusmerkkejä – "hallava hevonen, ja sen selässä istuvan nimi on kuolema". Tätäkään ennusmerkkiä en näe. Yrityslainat ovat päinvastoin nyt hyvin halpoja.

Kaiken kaikkiaan en siis ole vielä kovin huolissani. Osakkeet ovat toki melko kalliita, mutta toisaalta riskitön tuotto on ennätysalhainen, ellei jopa reaalisesti negatiivinen, mikä pönkittää korkeampia arvostustasoja osakkeissa. Lisää turvan tunnetta antaa se että korjausta ei olla nähty vaikka tekosyitä laskuun ei ole puuttunut. Onhan Ukrainassa sodittu ja ISIS-järjestö valtaamaisillaan tärkeitä öljykenttiä Irakissa. 

5 thoughts on “Onko pörssikorjaus tulossa?

 1. Yrityslainat ovat kaikkea

  Yrityslainat ovat kaikkea muuta kuin halpoja tällä hetkellä.

  1. Kallis kurssi alhainen tuotto
   Niin, velkakirjoissa on aina sekaannuksen vaaraa. Hinta eli kurssi on korkea, mutta tuotto on matala. Kun sijoittajat alkavat epäillä yrityksen maksukykyä velkakirjan hinta laskee ja tuotto nousee.

 2. Loistava kirjoitus! Täysin
  Loistava kirjoitus! Täysin samaa mieltä. Osakkeet eivät ole halpoja, mutta mihin raha sitten virtaa… Ei ainakaan valtiolainoihin, talletuksiin, eikä kiinteistöihin. Näiden arvostuksista olisin enemmän huolissani.

 3. Onko pörssikorjaus tulossa?

   

  Aina kiinnostava kysymys on käsitelty Larsin toimesta hyvin ja asiallisesti. Olen siis samaa mieltä hänen kanssaan, ettei   isompi korjausliike ole käsillä nyt?  Toisaalta ihmisen mieli toimii täysin ennalta arvaamattomasti, kun pörssissä aletaan kolistella päivästä toiseen uusia ennätystasoja. Ei löydy mitään selvää rajaa arvostuksen nousulle, joka on jo mennyt överiksi ainakin teknologiassa ja monilla muillakin ”kuumilla” toimialoilla.

  Sijoittajien mielialoja mitataan volatiliteetilla, mutta sekään ei oikeasti anna selvää ”pelkokerrointa”. Se on osoittautunut parhaaksi sijoittajien mielialaa kuvastavaksi mittariksi. Kaupankäynnin volyymi on toinen mittari, joka myös kuvastaa kiinnostusta osakemarkkinoihin. Eipä liene loma-aikoina kovinkaan korkealla sekään mittari.

  Summa summarum: Tulevan edessä olemme avuttomia, emmekä raukat tiedä mitä tuleman pitää. Olkaamme siis iloisin mielin eläen päivän kerrallaan.

  Seniori

Comments are closed.

Related Posts