Oriolasta yms.

Aikoinaan Orionin lääketehtaasta irrotettiin ja listautettiin lääketukkukauppa omaksi yhtiökseen Oriolaksi. Yhtiön suurimpina omistajina ovat nykyään Niklas ja Ilkka Herlin. En usko, että Oriola edustaa veljeksille mitään kutsumusta siinä mielessä kuin Alma edustaa toimittajana harjoitelleelle Niklakselle, joten eiköhän firmassa ole voittoa tavoittelevat kasvolliset oman rahan sijoittajat, vrt. vastaavasti esim. ruots. säätiöitten ”saavutukset” Stockmannissa.

Oriolalla on jo Ruotsissa apteekkiketju. Kun apteekkialan vapauttamista suunnitellaan Suomessakin, Kesko ja Oriola ovat iskeneet tähän poliittiseen saumaan. Vapauttamisen liiketaloudelliset hyödyt eivät valuisi ulkomaille, vaan jäisivät kotimaahan. Yhtiöt ovat yhdessä perustamassa tasan omistamansa uuden yrityksen suomalaisen terveyden, kauneuden ym. kauppaketjuksi. Tuotevalikoima kattanee yli 10.000 nimikettä, työpaikkoja tullee tuhat sekä sata kivijalkamyymälää ja verkkokauppa.

Lisäinvestointeihin on varauduttu, alkuinvestointi on yhteensä 25 milj. Markkinat ovat Suomessa apteekkitoiminnan ulkopuolisella hyvinvoinnilla vajaa 2 mrd. ja lääkkeet mukaan lukien 4,5 mrd. Ketju pystyy suuruuden ergonomialla painamaan hintoja ja tuomaan uusia tuotteita markkinoille.
Kaiken järjen mukaan kuluttajatkin hyötyvät alenevista hinnoista. Siihen nähden hallituksen toiminta on jälleen kerran ollut erikoista. Ensin ministeri Pirkko Mattila ilmoitti, ettei apteekkialaa vapauteta ja sitten 2 päivää myöhemmin muut hallituspuolueet ilmoittuivat toista. Mattilankin sopisi miettiä, äänestääkö 600 apteekkaria hänet eduskuntaan jatkossakin.

Markkinoitten reaktio uuteen hankkeeseen on ollut erikoinen. Ensin äänivaltaisen osakkeen kurssi pompsahti hetkeksi jopa yli 4,5 euron palatakseen B-osakkeen kanssa takaisin neljän euron alle osinkojen irtoamisen myötä. Mielestäni näkymät ovat sellaiset, että jos uutinen ei tuo kurssiin mitään nousua, ostan sitä lisää. Uskon, että syksyyn mennessä hyvinkin montaa osaketta saa alennuksella. Toki riskiä on siinä, että tukkukauppa Oriola alkaa kilpailla omien vähittäiskauppa-asiakkaidensa kanssa. Edelleenkin on toki mahdollista, että lopputuloksessa apteekkarit jossain mitassa korvautuisivat K-kauppiailla.

Ongelma on myös se, että alalle kaiken järjen mukaan on tulossa muitakin ketjuja. Yliopiston apteekit sellainen jo on, 300 miljoonan liikevaihdolla tulee 5 %:n voitto. Alan suurin tukkukauppa on Tamro, jonka 1,4 miljardin lv:lla saa 2,1%:n voiton. Partneriksi sopisi S-ryhmä. Oriola tekee 400 miljoonan lv:lla 4,6 %:n voiton.

Jotenkin ihmettelen markkinoitten reaktiota. Hoivatilat on mielestäni kohtalaisen labiili ala. Ko. tilojen rakentamista on tähän asti tuettu verovaroin. Suuntaus ei ole ollenkaan sellainen, että puoli kansaa pantaisiin laitoshoitoon. Lisäksi on otettava huomioon, että etenkin syrjäseudulla hoivayritys on kovasti kiinni siitä, mikä yritys saa geriatrin palvelukseensa. Hoivatiloihin verrattuna suomalainen apteekki- ym. ketju tuntuu hyväkatteiselta ratkaisulta, mikä vaikuttaa Oriolaan paljon enemmän kuin sitä suurempaan Keskoon.

Salkustani olennainen osa on Oriolan molemmissa sarjoissa. Varsinaiselta hoiva-alalta omistan Attendoa.

Linkin upottaminen tekstiin ei onnistunut.

Linkkejä:

http://www.kesko.fi/media/uutiset-ja-tiedotteet/uutiset/2017/k-ryhma-ja-oriola-kd-perustavat-suomeen-kokonaisvaltaisen-hyvinvoinnin-kaupan–tavoitteena-myos-apteekkipalvelut/
http://www.oriola-kd.com/investors/share-information-and-shareholders/shareholders/major-shareholders—shares/
http://www.apteekkariliitto.fi/apteekkitieto/apteekit-numeroina.html
http://www.is.fi/kotimaa/art-2000001267466.html
http://www.kaleva.fi/uutiset/kotimaa/ministeri-mattila-ei-aio-vapauttaa-apteekkialan-kilpailua/741112/
http://yle.fi/uutiset/3-9240521
http://blog.hse-econ.fi/?p=7407#more-7407

2 thoughts on “Oriolasta yms.

 1. kipuiluun

  JV

  Hyi! Attendoa salkussasi. devil

  Karistelepa saasta pois.

  hj, piensijoittaja

   

  ps tee juttu osingonjaon jakautumisesta pitkin vuotta. Piensijoittaja ei nimittäin silloin ikinä huomaa saaneensa osinkoa.

  1. Osingoista

   Kannatan osinkoa kerran vuodessa, koska se antaa enemmän ns. pelipaikkoja. Muille: Hikkaj asuu Rääkkylässä, jonka sopuilu Attendon kanssa on nostanut muutoin täysin unohdetun kunnan devilkyseenalaiseen maineeseen, aiheesta. Linkityskin toimii näemmä taas.

Comments are closed.

Related Posts

Sijoittaminen

UNH ei vähästä horju

Suosittelen aina laajaa hajautusta, koska yksittäisiä yhtiöitä voivat kohdata mitä mielikuvituksellisimmat miinat – vaikkapa rikollisuus eri muodoissaan. Sairasvakuutusjätti United Healthin kimppuun kävi venäläinen hakkeriryhmä tavoitteenaan