Orionista ja Sven Dufvasta

Suurimman osan 2000-lukua Orion on saanut analyytikoilta myy- ja vähennä-suosituksia. Pääsääntöisesti yhtiön osake on viis veisannut suosituksista ja porskuttanut hyvin. Perimmäisenä syynä ilmiöön pidän sitä, että Suomessa toimii kohtalaisen paljon maahamme sijoittavia sijoitusrahastoja, joilla pitää olla toimialahajautusta ja aina välillä defensiivisyyskin tuntuu hienolta strategialta. Ja kun HEX:ssä ei juuri muita kunnollisia lääketehtaita ole, keskitetysti omistetun Orionin kurssi nousee.

Toki yritys sinänsä on aivan hyvä, mutta sen kurssi on mahdottoman korkea, kun P/E –luku on kymmeniä prosentteja yli alan johtavien yritysten. Esim. n. kuukausi sitten GlaxoSmithKlinen PE / 2017 oli 13,5 ja Orionin 26.

Ilmiö korostuu siitä, että Orionin perimmäinen ongelma on yhtiön pienuus. Firman ei välttämättä olisi pakko olla riippuvainen lääkekehityksen pipelinestä. Yhtiöllä on nimittäin myös kopio- ja eläinlääkkeitä ja itsehoitotuotteita. Kahden jälkimmäisen merkitys elintason kasvaessa on suuri, mutta kaikki neljä edellyttäisivät Orionilta puuttuvaa suurta kokoa.

Jo kauan Orion on puhunut eläinlääkkeistä. Idea on erinomainen. Markkinat kasvavat, eläimille kelpaa usein samantapaiset lääkkeet kuin ihmisille ja hyväksymismenettely on vähäisempi. Groteskisti voisi sanoa eläinten saavan ihmiskokeissa turvallisiksi todettuja lääkkeitä. Kukaan ei vastustane ihmiskokeita, kuten eläinkokeita vastustetaan? Eri asia on, miten ”tervettä” on esim. diabetes- ja mielialalääkkeitten syöttäminen koirille.

Orionin osuus eläinlääkkeissä on jäänyt pieneksi, mikä johtuu siitä, että yhtiön on vaikea tulla huomatuksi isompien kilpailijoitten rinnalla.

Esittämistäni varauksista huolimatta ostin jonkin verran Orionia pohjalta ja myin niitä tiistaina 6.9. kurssin noustessa pois, jolloin Nordea siirsi Orionin suoraan myyntisuosituksesta ostosuositukseen. Jotenkin tässä tulee mieleen Sven Tuuva. ”Tek’ ”oikeaan” ja ”vasempaan”, päinvastoin aina vaan.”

Näkemykset ovat kuitenkin niin subjektiivisia, etten kommentoi, kumpi, Nordea vai minä on Sven Dufva ja kumpi kenraali Sandels. devil

2 thoughts on “Orionista ja Sven Dufvasta

 1. Hyvä analyysi

  Ihan samaa mieltä Orionista. Möin omani pois keväällä, tosin reilusti ennen isoa ryntäystä, joka ylsi absurdille tasolle liki 60 euroon. En olisi ikinä uskonut noilla numeroilla joita Orion tahkoaa.

  En osta takaisin ennenkuin osake maksaa n 30 euroa. Ei taida tulla kesää siltä osin, joten tuskin kosken siihen. Paljon halvemmalla saa tosiaan muilta mailta parempia lääkeyhtiöitä, syyt lienevät juuri ne luettelemasi.

  Heikki 

  1. Heikkiä itseään siteeraten

   aina nuo ylilyönnit jaksavat yllättää vuodesta toiseen. ”joka ylsi absurdille tasolle liki 60 euroon. En olisi ikinä uskonut noilla numeroilla joita Orion tahkoaa.” Myin myös pois alunperin aiemmin, mutta suoritin välitankkauksen, jonka siis nyt myin.

Comments are closed.

Related Posts