Osakeindeksien kehityksessä on pitkiä maanosakohtaisia trendejä

Trendit ovat pitkiä, jopa yli 5 vuoden mittaisia, kun tarkastellaan osakkeiden kehittymistä eri mantereilla. Oheisessa kuvassa 5 vuoden ja 6 kuukauden pörssi-indeksien kehitys eri mantereilla. Amerikkalaiset osakkeet ovat olleet kaikilla mittareilla ja kaikilla aikajaksoilla ylivoimaisia ja trendi jatkuu.  

Pörssi-indeksien 5 v ja 6 kk kehitys eri mantereilla (Lähde: Yahoo, hinnat dollareina)

Euroalueen osakkeet ovat heikosta talouskasvusta huolimatta kehittyneet samaa vauhtia Aasian kanssa. Tässä on varmasti mukana sattumaa – niin erilaisia nämä alueet ovat. Kummallakin on ollut aivan omat ongelmansa. Euroalue sinnittelee ylitsepursuavien sosiaalisten tulonsiirtojen passivoimana ja suuren julkisen sektorin alas painamana ja Aasiaa vaivaa poliittiset riskit ja vähemmistöosakkaiden kohtelu. Aasian talouskasvun hedelmät ovat ohjautuneet enemmän paikallisille yrittäjille kuin pörssiyhtiöitä ETF rahastojen kautta omistaville ulkomaalaisille.

Afrikan ja Etelä-Amerikan heikkoa kehitystä selittää suuri riippuvuus halventuvien raaka-aineiden viennistä ja Afrikan kehitystä on painanut myös ohuille osakemarkkinoille aikoinaan syntynyt yliarvostus, joka on nyt vähitellen purkautunut.

Kehityksestä voi oppia monia tärkeitä asioita:

  • Trendit ja muodit ovat pitkiä, yli 5 v mittaisia. Niihin on helppo ehtiä mukaan. Laskussa olevaan maantieteelliseen alueeseen ei kannata hypätä mukaan.
  • Poliittinen epävakaus ja korruptio johtavat monissa maissa siihen, että talouskasvun hyödyt ohjautuvat enemmän paikallisille yrittäjille kuin kansainvälisille sijoittajille, joita saatetaan kohdella jopa huonosti. Korruptoituneisiin alueisiin ei kannata lähteä mukaan ellei sitä voi tehdä edullisesti.
  • Toteutuvat poliittiset riskit (Venäjä, Turkki, Thaimaa, Kreikka, Argentiina …..) aiheuttavat sijoittajalle usean kymmenen prosentin tappion. Poliittisen tilanteen korjaantuminen vie yleensä ainakin kymmenen ja usein  kymmeniä vuosia. Poliittista riskiä kannattaa välttää. Poliittiset ismit ovat erittäin pitkäkestoisia ja vaikuttavat syvästi ja laajasti. 

 

Kuvassa käytetyt indeksi ETF rahastot:

EZU   Euroalue

ILF     Latianalainen amerikka

AFK   Musta Afrikka

AAXJ Aasia (poislukien Japani)

IWM  USA:n keskisuuret yritykset

4 thoughts on “Osakeindeksien kehityksessä on pitkiä maanosakohtaisia trendejä

  1. Kasvu vai tuotto?

    Onko ko. ETF-rahastot kasvu- vai tuottorahastoja?

    1. Tuotto

      Kyllä nämä BlackRock (iShares) rahastot maksavat, tilanteesta riippuen kerran tai pari vuodessa, pientä osinkoa. Tämä on kieltämättä pieni virhetekijä.  

  2. Indekseistä

    Hyvä artikkeli. Indeksit ovat juuri sijoittamista markkinatilanteeen kokonaiskasvuun, kun taas osakkeen valinnassa kyse hinnan suhteesta arvoon. Tossa kans hyvä artikkeli indeksisijoittamiseen liittyen http://sijoitusvinkki.com/2015/01/indeksisijoittaminen/ Oletko sama mieltä mitä tossa artikkelissa, että indeksit ovat fiksuin tapa aloittaa sijoittaminen, vai kannattaisiko suoraan ruveta etsimään aliarvostettua yhtiöitä johon sijoittaa?

    1. Kyllä minustakin indeksisijoittaminen on turvallisempaa

      Katsoin tuon linkkisi "artikkelin" läpi ja havaitsin, että artikkelissa oli asiaa ja siinä kehuttiin indeksisijoittamista.

      Lopussa oli sitten linkki sivulle jossa oli välittäjien linkkejä, joilta niitä indeksirahastoja löytää (selvästi mainoksia).

      Itse sijoitan indekseihin ja käytän välittäjänä lähinnä Nordnetbankia. Sen avulla voi käydä kauppaa USA:ssa noteeratuilla ETF indeksirahastoilla. Muiden muassa niillä, jotka oli tuossa artikkelissa mainittu. ETF rahastojen kaupasta noin 80% tehdään USA:ssa ja siellä ne ovat yleensä likvidejä papereita. Myös esimerkiksi Saksassa niistä on hyvä valikoima, mutta likviditeetti (kaupankäyntiaktiivisuus) on heikompi.

      ETF indeksirahastoihin voi tutustua esimerkiksi Yahoon sivuilla: http://finance.yahoo.com/etf/

       

Comments are closed.

Related Posts