Osakemarkkinat antavat tuottoa ja korot antavat tappiota

Ovatko osakkeiden hinnat kuplassa vaiko ei?  Yhden vastauksen saa kun tutkii voimakkaimmin nousseita USA:n osakemarkkinoita ja vertaa yritysten earnings tuottoja valtionlainojen tuottoihin. Ohessa kuvio viimeisen 65 vuoden kehityksestä. (Tietojen lähde: Roobert Schiller)

Yritysten tulostuotto (laskettuna viimeisen kymmenen vuoden liukuvana keskiarvona) suhteessa pörssikursseihin on tällä hetkellä USA:ssa suurin poiirtein 4% tasolla kun taas pitkistä 10v valtionlainoista saa vaivaiset 2% tuottoa. Osakkeista saa siis suurin piirtein kaksinkertaista tuottoa verrattuna valtionlainoihin. Tällä tavalla arvioituna osakkeilla voisi olla vielä nousuvaraa jäljellä.

Mutta varoituksen sana on paikallaan. Osakkeiden 4% earnings tuotto on USA:ssa historiallisen alhainen. Alemmas on vajottu vain teknokuplan huumassa vuonna 2000. On todennäköistä että osakkeet hivuttautuvat alhaisten korkotuottojen painamana vielä hieman korkeammalle, mutta sitten ollaan USA:n osalta selvästi heikoilla jäillä. Ja jäillä liikkuessa täytyy varoa. Pienet risahdukset kertovat silloin, että jää halkeaa jossain. Silloin on syytä varovaisuuteen. Pitää mennä makaamaan ja kieriä hitaasti ja varovaisesti pois jäältä. Pienet ja kevyet sijoittajat voivat rientää nopeammin. 

Tuo yllä oleva graafi ei kerro koko totuutta tuotoista. Siitä puuttuu kaksi tärkeää tekijää:

  1. Graafin korkotaso on nimellistä korkoa. Reaalikorko olisi ollut parempi mittari. Reaalikorko on nyt negatiivinen ja turvallisiin korkotuotteisiin sijoitetut varat sulavat. Negatiiviset korot ajavat sijoituksia osakkeisiin. Sijoittajat eivät nimittäin halua sijoittaa varmaan tappioon – ei edes siinä tapauksessa että tuo tappio on turvallisen varma.   
  2. Yllä olevassa graafissa ei ole pörssinousun tuomaa hyötyä. Paras pörssinousu koettiin vuosien 83 ja 2000 välissä ja osakkeet olivat silloin korkotuotteita parempi sijoitus vaikka yllä oleva käyrä osoittaa että pörssiosakkeiden tulostuotto oli korkoa heikompaa. Pörssinousun tavoittelu ajaa sekin varoja osakkeisiin aina siihen asti että vuorovesi kääntyy. Ja joskushan vuorovesi kääntyy.

Mutta silti tuo graafi antaa hyvän kuvan siitä missä mennään. Koroista ei saa tuottoa ja osakkeista saa. Kaikki sijoittajat parveilevat lähikuukaudet ja luultavasti vielä vuodetkin osakemarkkinoiden vastustamattomalla hunajapurkilla.

 

Related Posts

Sijoittaminen

UNH ei vähästä horju

Suosittelen aina laajaa hajautusta, koska yksittäisiä yhtiöitä voivat kohdata mitä mielikuvituksellisimmat miinat – vaikkapa rikollisuus eri muodoissaan. Sairasvakuutusjätti United Healthin kimppuun kävi venäläinen hakkeriryhmä tavoitteenaan