Osakkeet ovat kaikkialla maailmassa korkosijoituksia tuottoisampi kohde

Tarjoavatko korkomarkkinat missään päin maailmaa järkevää vaihtoehtoa osakkeille? 

Reaalikorko on korkotason eräs järkevä mittari

Eräs mahdollinen tapa lähestyä kysymystä on reaalikorko. Jos reaalikorko (Nimellinen korko vähennettynä inflaatiolla) on negatiivinen, niin korkosijoittaja menettää rahaa suhteessa muuhun talouteen.

Ohessa on maailman maat järjestettynä reaalikoron mukaiseen järjestykseen (Tietojen lähde: Trading Economics).  Tällä hetkellä reaalikorko on negatiivinen kaikissa kehittyneissä maissa. Merkittävää reaalikorkoa saa ainoastaan talouspoliittisesti jännittyneissä etelä-Amerikan maissa. 

Reaalikorkoa pitää verrata BKT:n kasvuun

Reaalikorko ei kerro koko totuutta. Jos maan reaalinen bruttokansantuote kasvaa reippaasti reaalikorkoa nopeammin, niin sijoittajan kannattaa silloin sijoittaa rahansa reaalitalouteen, osakkeisiin ja teolliseen toimintaan. Sijoitukset reaalitalouteen kasvavat todennäköisesti liikevaihdoltaan reaalitalouden mukana ja sen lisäksi sijoittajan iloksi tulevat vielä osingot.

Tällä hetkellä lähinnä vain Brasiliassa ja Argentiinassa saa rahoilleen bruttokansantuotteen kasvua parempaa reaalikorkoa ja vain näissä maissa kannattaa makuuttaa rahoja korkosijoituksissa.

Pörssilasku alkaa sillloin kun jostakin saa järkevää korkotuottoa

Eläkevakuutusyhtiöiden hallussa olevien varantojen siirtymiset sijoituslajista toiseen määräävät pörssikurssien kehittymistä. Kurssit notkuvat ja heiluvat kun nämä markkinoiden titaanit siirtävät rahojaan sijoitusinstrumentista toiseen. Esimerkiksi suomalainen osakeomistus on valtaosaltaan juuri eläkevakuutusyhtiöiden hallussa. Yksityishenkilöiden  omistukset muodostavat vähemmistön.

Eläkevakuutusyhtiöt eivät ole maauskollisia. Ne hajoittavat sijoituksensa useaan maahan ja maanosaan ja ne ovat valmiita hakemaan korkotuottoa sieltä mistä sitä saa. Näiden instituutioiden pako osakkeista alkaa heti kun jostakin merkittävältä markkinalta saa järkevää reaalista korkotuottoa. Järkevää korkotuottoa ei saa nyt mistään päin maailmaa ja tämän kevään pienet kurssipudotukset jäävät sen vuoksi todennäköisesti kohinaksi. Brasilia ja Argentiina eivät riskisyytensä takia kelpaa. Osakkeet ovat edelleenkin myös institutionaalisten sijoittajien lempikohde.

Viime viikkojen pörssikurssien pudotus on väliaikaista

Pörssikurssit ovat viime viikkoina ja päivinä notkahtaneet. Tämä oli odotettavaa. Markkinoilla on ollut monia, jotka ovat pitäneet alkuvuoden pörssinousua liian rivakkana ja ovat odotelleet käännettä. Nyt tuo korjausliike on tullut. Mutta mikään ei ole kuitenkaan suuressa kuvassa muuttunut. Osakkeet ovat edelleen korkosijoituksia tuottoisampia.

Related Posts

Sijoittaminen

UNH ei vähästä horju

Suosittelen aina laajaa hajautusta, koska yksittäisiä yhtiöitä voivat kohdata mitä mielikuvituksellisimmat miinat – vaikkapa rikollisuus eri muodoissaan. Sairasvakuutusjätti United Healthin kimppuun kävi venäläinen hakkeriryhmä tavoitteenaan