Osakkeita arvostetaan kuten ennen vuoden 1929 pörssiromahdusta

Niinsanottu Schiller P/E kuvaa hyvin pörssin todellista arvostustasoa. Se lasketaan yritysten viimeisen kymmenen vuoden tulosten perusteella ja lyhytaikaiset ilmiöt eivät siihen vaikuta.

USA:n S&P 500 yritysten arvostustaso on nyt ohittanut vuoden 1929 pörssiromahdusta edeltävät ennätyslukemat ja saavuttanut toiseksi korkeimman tason.

Yleisimmin käytetty P/E arvo, niin sanottu ”forward looking P/E” on USA:n S&P indeksille tällä hetkellä kertojasta riippuen 16….20 välillä. Forward looking P/E arvo ei ole matemaattisen tarkka vaan riippuu kertojastaan, siitä kuka on tehnyt tulostasoennusteen. Siksi nuo forward looking P/E arvot ovat lähinnä sijoittajaviihdettä. Monasti nuo tuloennnusteet ovat peräisin investointipankkien anonyymeiltä analyytikoilta, jotka näillä ennusteillaan ohjaavat niitä sijoittajia, jotka eivät ole heidän asiakkaitaan eivätkä heille mitään maksa. Ei ihme että forward looking P/E arvot ovat toisinaan aivan epärealistisia, joskus jopa tarkoituksellisesti virheellisiä.  Schiller P/E ja muut todellisiin tuloksiin perustuvat P/E arvot ovat luotettavampia. 

   

Related Posts

Sijoittaminen

EToron pörssilistautuminen

Eräs sijoittajan tärkeimmistä työkaluista urallaan on oikea kaupankäyntialusta. Oikean kaupankäyntialustan valitsemalla kykenet helpottamaan elämääsi ja sijoitusten tekemistä uskomattoman paljon, kun taas valitsemalla väärän alustan, rajoitat

Sijoittaminen

Norwegianin unelma haihtui

Monet piensijoittajat, etenkin kokemattomat, ravaavat kuraojaan kaatuneiden yhtiöiden perässä osakekurssin sukellettua taloudellisen tilanteen mukaisesti.

Halpuus houkuttaa, kuten surkeisiin kauppoihin aina ajautuvaa Sulo Viléniä takavuosien hittikomediassa Tankki