Osakkeita arvostetaan kuten ennen vuoden 1929 pörssiromahdusta

Niinsanottu Schiller P/E kuvaa hyvin pörssin todellista arvostustasoa. Se lasketaan yritysten viimeisen kymmenen vuoden tulosten perusteella ja lyhytaikaiset ilmiöt eivät siihen vaikuta.

USA:n S&P 500 yritysten arvostustaso on nyt ohittanut vuoden 1929 pörssiromahdusta edeltävät ennätyslukemat ja saavuttanut toiseksi korkeimman tason.

Yleisimmin käytetty P/E arvo, niin sanottu ”forward looking P/E” on USA:n S&P indeksille tällä hetkellä kertojasta riippuen 16….20 välillä. Forward looking P/E arvo ei ole matemaattisen tarkka vaan riippuu kertojastaan, siitä kuka on tehnyt tulostasoennusteen. Siksi nuo forward looking P/E arvot ovat lähinnä sijoittajaviihdettä. Monasti nuo tuloennnusteet ovat peräisin investointipankkien anonyymeiltä analyytikoilta, jotka näillä ennusteillaan ohjaavat niitä sijoittajia, jotka eivät ole heidän asiakkaitaan eivätkä heille mitään maksa. Ei ihme että forward looking P/E arvot ovat toisinaan aivan epärealistisia, joskus jopa tarkoituksellisesti virheellisiä.  Schiller P/E ja muut todellisiin tuloksiin perustuvat P/E arvot ovat luotettavampia. 

   

Related Posts