Outokumpu ei sovi kuin parhaille pelureille

Sijoittaminen

Teräsyhtiö Outokumpu kuuluu suomalaisten piensijoittajien lempiosakkeisiin, mitä pidän hiukan tragikoomisena. Outis on ollut vuosia todella kehno yhtiö, kuten jo osakekurssin vilkaisu jäännöksettä kertoo.

Toki Outis on viime vuosina parantanut, mutta vahvasti volatiilina ja spekseiltään aika vaatimattomana se on pysynyt. Mikä on äärimmäisen tärkeää ymmärtää sen ja verrokkien kohdalla.

Sijoittajien keskustelupalstoilla monet ovat intoilleet Outiksen ennätystuloksesta, ja kiva toki, että tämä vaikeuksista toiseen kompuroinut tehdas vaihteeksi pärjää. Mutta syklisissä sijoittajan on katsottava aika kauas eteenpäin.

Outiksen kuten yleensä syklisten osakekurssi on lasketellut vinhasti kuukausia. Ei syyttä. Tässä valittuja lauseita sen osarista:

Ruostumattoman teräksen toimitusten arvioidaan laskevan kolmannella neljänneksellä 10–20%. Q3 ferrokromin Euroopan sopimushinta laskee 1,80 Yhdysvaltain dollariin naulalta. Energiakustannusten arvioidaan nousevan ja vaikuttavan erityisen negatiivisesti Ferrochrome-liiketoimintaan.

Nykyisillä raaka-ainehinnoilla Q3 odotetaan merkittäviä raaka-aineisiin liittyviä varasto- ja metallijohdannaistappioita. Oikaistun käyttökatteen arvioidaan laskevan toisesta neljänneksestä.

Hintaan helppo hurahtaa

Tämä on klassista syklisyyttä. Huippuosarista huolimatta kurssilasku osoittautuu perustelluksi, koska suhdanne happanee jo.

Eivätkä suhdanteet terästeollisuudessa tapaa kestää suuntaansa vain kvartaalia tai kahtakaan. Laihaa aikaa riittänee reilusti ensi vuoden puolelle, ainakin.

Vuoristoratasyklisten paras ostoaika avautuu toimitusjohtajan tihrutessa itkua tilannekatsauksessaan. Naaman loistaessa se on surkein mahdollinen.

Outokumpu on myös mallitapaus osakkeesta, jonka tolkuttoman halvalta näyttäviin tunnuslukuihin on helppo hurahtaa. Q2 se teki oikaistua epsiä 0,78 euroa – ja osake maksaa nyt vähän päälle neljä.

Outis nyt kunniansa kukkulalla – seuraavaan kertaan voi taas venähtää

Pikaisella laskutoimituksella P/E jää alle kahden tai vähän heikentyvässäkin tuloksessa kolmen tai neljän! Kiinnitä asuntosi ja osta koko rahalla! Vaimitähäh?

Kannattavuus vuoristoradan syy

Outokummun tulos kuitenkin heittelee perinteisesti aivan holtittomasti, koska sen heikko kannattavuus saa armotonta kyytiä kustannusten noustessa ja kysynnän heikentyessä. Se on tälle alalle varsin ominaista, mutta Outis kuuluu kyseenalaisessa lajissaan kärkikaartiin.

Outiksen liikevoittomarginaali oli Q2 reilusti päälle 10%, sinänsä ok ja paras vuosiin. Mutta huippusuhdanteen katteena se ei todellakaan räjäytä tajuntaa, kun vaikka vähälle huomiolle kotimaassaankin jäävä globaali konepaja Illinois Tool Works takoo kaikissa oloissa päälle 20% liikevoittomarginaalia.

Se merkitsee valtavaa turvapuskuria. Taas Outiksella se uppoaa usein miinuksellekin. Näin kävi viimeksi 2019 laskusuhdanteessa – ja heti perään koronamontussa 2020.

Viimeisen kymmenen vuoden aikana Outiksen liikevoittomarginaali oli miinuksella puolet ajasta. Ehkä se ei enää yhtä syvään ojaan vajoa, mutta aivan varmasti sen kannattavuus aaltoilee jatkossakin – luultavasti rajustikin.

Outokummun kannattavuus on takunnut todella kauan

Kuten jo seuraavalle kvartaalille on luvassa enemmän tai vähemmän. Eikä kukaan taatusti tiedä, missä ja koska pohja on taas vastassa, koska ala elää tiukasti globaalin suhdanteen kyljessä.

Mikään pitkän salkun paperi Outis ei todellakaan ole. Se on taottava kalloonsa viiden kilon lekalla.

Caterpillar toista maata

Useimpia se toki houkuttaa osakekurssin heilunnalla, josta voi toki onnistuessaan napata kolminumeroiset tuotot vuodessa parissa. Mutta se vaatii ajoitusten osumista melkoisen nappiin.

Väärällä asemalla kyytiin hyppäämällä hankkii itselleen hikisiä hetkiä, koska laskumarkkinat voivat äityä syviksi ja pitkiksi. Ja hermon lopulta pettäessä sen pohjalla moni nöyrtyy kuittaamaan kirvelevän tappion veroedulla lohduttautuen.

Syklisillä vekslaaminen on kiehtova mutta vaikea laji. Ja siihen löytyy saavillinen Outista laadukkaampiakin yhtiöitä.

Vaikkapa raskaiden työkoneiden globaali markkinajohtaja Caterpillar on myös vahvasti syklinen, mutta pitänyt liikevoittomarginaalinsa kirkkaasti plussalla vaikeinakin aikoina. Jotka osuvat jokseenkin samoihin rakoihin kuin Outikselle.

Caterpillar takoo vuodesta toiseen keskimäärin samalla katteella kuin Outis nyt kunniansa kukkulalla. Siinä on radikaali ero.

Caterpillarin kannattavuus kestää laskusuhdanteet aivan eri tavalla kuin Outis

Eron kertoo tyhjentävästi jo osinkohistoria. Caterpillarilla se nousee pahimmissakin kriiseissä. Outis maksaa milloin ja mitä sattuu kassaan kertymään.

Silti Caterpillarilla taikoo jokseenkin samanlaisia syklisiä voittoja osuvalla ajoituksella. Yhtä vaikea laji toki senkin kohdalla – mutta oleellisesti matalammalla riskillä mistä tahansa näkökulmasta.

Pörssihaukassa on kahden viikon tutustumistarjous ilmaiseksi ja sitoumuksetta.

6 thoughts on “Outokumpu ei sovi kuin parhaille pelureille

  1. Minulla oli vielä keväällä kahta tuotantoketjun alkupään yritystä: Boliden, SSAB
    Olivat ihan hyviä kun raaka-aineista oli koronan jälkeen pulaa. Myin pois sitten kun piti muutenkin vähentää osakepainoa.

    Usein epäonnistun, mutta taisin tehdä tällä kertaa oikein.

  2. Toisinaan on hyvä ostaa kun P/E on suuri, toisinaan taas ei!

    1. Outiksen kaltaisten kanssa matala P/E on yleensä se ansa.

  3. ”Syklisillä vekslaaminen on kiehtova mutta vaikea laji. Ja siihen löytyy saavillinen Outista laadukkaampiakin yhtiöitä.”

    Huonosti tai vain hetkittäin hyvin kannattavia yrityksiä luontaisesti vältän koska viimeiselle riville (nettotulos) kertyy silloin liian vähän rahaa? Jatkuvasti kannattava kasvu on yksi laatuyrityksen keskeisiä kriteereitä, joista pidän aina kiinni.

    Jotkut pienetkin ja kehitysvaiheensa alkuvaiheessa olevat yritykset saattavat kiinnostaa, jos kasvunäkymät ovat tosi hyvät. Vaarana on kuitenkin osakekurssin iso heilunta, kuten Qt:n tapauksessa taas on käynyt?

    1. QT ollut todella kallis osake, nyt kun suhdanne kiskaisi kasvun poikki niin jälki on sen mukaista. Näihin pitäisi osua ajoissa. Nythän sauma paranee, kun osake sukeltaa.

  4. Qt Group Oyj -53 % 690 %
    Tecnotree Corporation -56 % 979 %
    Fortum Corporation -58 % -42 %
    Harvia Plc -66 % 252 %
    Nokian Tyres Plc -66 % -59 %

    Ankaraa on ollut Qt:n, Tecnotreen ja Harvian lasku tänä vuonna (eka luku). Mutta 2,5 vuoden tähtäimellä ne ovat edelleen parhaiden nousijoiden joukossa seuraamieni yhtiöiden joukossa (toka luku). Ainoa jossa olen ollut mukana koko tuon ajan on Harvia. Qt:kin on plussalla, mutta Tecnotree raskaasti miinuksella kun aloin ostaa sitä vasta vuosi sitten.

Comments are closed.

Related Posts