Pääsiäinen muistuttaa talouselmän perustasta – yhteisistä unelmista ja tarinoista

Vietämme pääsiäistä, kevään heräämisen juhlaa, jolloin juhlistamme sitä että noidat saavat taas talven aiheuttaman tiukan kurinalaisuuden jälkeen vapaasti lentää luudallaan aina tähtiin saakka. Pienet noidat saavat oppia kevään taikoja, virpoa onnellisuutta ihmisille ja oppia huolehtimaan pienistä heräävistä hennoista pääsiäistipusista.

Sijoittajan kannattaa kuunnella unelmia

Sijoittajalle tämä on muistutus siitä, mitä talous syvimmiltään on ja mistä se on kudottu. Koko talouselämä ja kaikki mitä hankimme ja jonka puolesta kamppailemme ovat lähes pelkkiä unelmia. Unelmilla on arvo, jota me sijoittajat mittaamme rahassa. Mutta vain ymmärtämällä unelmia ja toiveita ja niiden kehittymistä yhteiskunnassa voimme todella menestyä. Tämä pätee meihin sijoittajina aivan yhtä paljon kuin meihin ihmisinä. 

Maailma on tarinoiden ja mielikuvien kooste. Uskomalla hammaskeijuun, pahaan noitaa, isoon pahaan suteen ja kolmeen pieneen porsaaseen ja pääsiäisen noitiin saavutamme elämässämme paljon, enemmän kuin ilman noita kauniita kertomuksia. Tarinat muuttuvat kun ikää karttuu ja samalla me menetämme kykymme nähdä sen että kyseessä ovat sadut. Me uskomme työelämässä motivaatioon, tavoitteisiin ja tekemiseen ja kuvittelemme olevamme rationaalisia. Silti meissä elää edelleen tuo noita, joka pimeinä öinä lähtee lentoon ja saavuttaa kuun ja tähdet. Tuosta pienestä noidasta syntyy kaikki motivaatio ja hänen unelmansa ja edestottamuksensa ohjaavat meitä.

Talouselämä syntyy yhteisistä unelmista

Kuvittelemme olevamme rationaalisia – mutta se on suurta illuusiota ja satua. Totuus on se joka maailmassa on satua ja satu, tarina on se joka meitä oikeasti ohjaa. Ja noihin satuihin ja tarinoihin istuvat tuotteet ovat niitä, joita me oikeasti haluamme. Ja jos tarpeeksi monella on sama unelma niin tuo unelma saa rahallisen arvon ja siitä syntyy talouselämä – yhteisestä jaetusta kulttuurista.

Siksi meidän sijoittajien kannattaa sijoittaa sinne missä on yhteisiä unelmia vaalivia kansoja. Nuo yhteiset unelmat ja niiden vaaliminen on sijoitusten tuoton kannalta tärkeämpää kuin tuottannon tehokkuus. Yhteisistä unelmista syntyy asiakastarve ja motivaatio tehdä ja ostaa tuotteita ja palveluita. Se joka ymmärtää unelmia tietää mille ihmiset sanovat – tahdon. Ja sinne kannattaa raha laittaa.  

 

Kuva:  Wikimedia commons

Related Posts

Sijoittaminen

UNH ei vähästä horju

Suosittelen aina laajaa hajautusta, koska yksittäisiä yhtiöitä voivat kohdata mitä mielikuvituksellisimmat miinat – vaikkapa rikollisuus eri muodoissaan. Sairasvakuutusjätti United Healthin kimppuun kävi venäläinen hakkeriryhmä tavoitteenaan