Pankin vaihtaminen tulee EU alueella helpoksi

Kaikki kansalaiset saavat tulevaisuudessa pankista perusmaksutilin ja siihen liittyvät vähimmäismaksupalvelut, esimerkiksi maksukortti, käteisen nostaminen ja tilisiirrot verkkopankissa. Hallitus esittää lakiesityksessä, että pankit eivät voi kieltäytyä tilin ja verkkopankkitunnusten tarjoamisesta kuin vain poikkeustapauksissa, esimerkiksi rahanpesulainsäädännön perusteella.

Palveluntarjoajan vaihtaminen helpoksi

Lainmuutokset helpottavat maksupalveluntarjoajan vaihtamista. Kuluttajan ei esimerkiksi tarvitse itse huolehtia uusien maksuyhteystietojensa ilmoittamisesta, sillä uuden palveluntarjoajan pitää ilmoittaa tämän uudet yhteystiedot toistuvien tilisiirtojen, suoraveloitusten ja e-laskujen lähettäjille.

Oikeus perusmaksutiliin on voimassa koko Euroopan talousalueella (ETA), joten suomalaisten on vastedes helpompi avata perusmaksutili toisessa ETA-maassa.

Pankkien mukautettava palvelujaan toimintarajoitteisille

Kaikki asiakkaat saavat oikeuden verkkopankkitunnuksiin, sillä niistä tulee osa peruspankkipalveluja. Verkkopankkitunnusten tarjoamisesta voi jatkossa kieltäytyä vain lakiin perustuvin objektiivisin syin, esimerkiksi jos asiakkaalla ei ole henkilötunnusta. Muun muassa maksuhäiriömerkintä ei ole hyväksyttävä syy kieltäytymiseen.

Myös iäkkäillä ja toimintarajoitteisilla ihmisillä pitää olla mahdollisuus käyttää maksutiliä, maksupalveluita ja sähköistä tunnistautumista. Esityksen mukaan pankkien pitää tarvittaessa mukauttaa palveluitaan ja varmistaa niiden toimivuus myös apuvälineillä.

Oikeus pankkitunnuksiin tukee myös julkisten palvelujen digitalisointia. Kansalaiset tarvitsevat pankkitunnuksia tunnistautumiseen, kun he asioivat julkisen hallinnon verkkopalveluissa. Lakiesitys vahvistaa kansalaisten tasapuolista kohtelua.

Tilimaksujen vertailu helpottuu

Kuluttajien tiedonsaantiin maksupalveluiden ja -tilien hinnoittelusta esitetään seuraavia parannuksia:

  • Kuluttajat voivat vertailla maksupalvelujen kustannuksia hintojen vertailusivustolla.
  • Maksupalveluntarjoajien pitää antaa kuluttajille yksityiskohtainen erittely perimistään maksupalveluiden ja -tilien kuluista.
  • Palveluntarjoajien täytyy tehdä asiakirja perittävistä maksuista ja sanasto maksupalvelujen käsitteistä.

 

Hallitus antoi esityksensä lainmuutoksista torstaina 25. elokuuta. Lakien on tarkoitus tulla voimaan 1. lokakuuta.

 

Hallituksen esitys (valtioneuvoston sivut)

 

 

Related Posts

Sijoittaminen

UNH ei vähästä horju

Suosittelen aina laajaa hajautusta, koska yksittäisiä yhtiöitä voivat kohdata mitä mielikuvituksellisimmat miinat – vaikkapa rikollisuus eri muodoissaan. Sairasvakuutusjätti United Healthin kimppuun kävi venäläinen hakkeriryhmä tavoitteenaan