Pankit ja vientiteollisuuden osakkeet edullisia

Eri teollisuudenalojen osakkeiden arvostustasoissa on merkittäviä maailmanlaajuisia eroja. Siksi on hyvä tietää mitkä osakkeet ovat maailmanlaajuisesti yli- ja ali- arvostettuja sillä ne ovat samalla tavalla arvostettuja myös meillä Suomessa. 

iShares investointipankin viimeisen 13 kk tulosten perusteella laskemat arvostustasot eri teollisuudenaloille (Lähde: iShares)

Protektiiviset sektorit ovat suosittuja (= yliarvostettuja ?)

Sijoittajat ovat selkeästi mieltyneitä niinsanottuihin protektiivisiin osakkeisiin, joiden kurssit eivät laman tullen romahda. Telekommunikaatio, yhteiskuntainfrastruktuuri, kuluttajatuotteet, terveydenhuolto ja yhteiskuntapalvelu ovat suosittuja toimialoja. Näillä sektoreilla toimivien yritysten osakkeita voisi sanoa jopa kalliiksi, P/E suhteet (osakkeen hinnan suhde tulokseen) on tässä laskelmassa yli 18.

Listasta löytyy myös edullisia toimialoja. Euroopan pankki- ja rahoitussektori on selkeästi edullista. Sijoittajat ovat hinnoitelleet Euroopan pankkisektorille noin 500 miljardin toteutumattomat tappiot (5% BKT:stä), jotka kaatuisivat pankki- ja rahoitussektoriin sijoittaneiden osakesäästäjien maksettaviksi. Tämä on toivottavasti euron hajoamispelon aiheuttamaa ylilyöntiä.

Euroopan rahoitussektorin ohella historiallisen edullisia ovat sellaiset sykliset, maailmankaupan hiljenemisestä helposti kärsivät toimialat kuten teollisuustuotteet, teknologia ja aasian informaatioteknologia.

Globaaleja sektori- indeksejä hyödynnetään suomalaisessakin sijoittamisessa

Näitä yllä mainittuja indeksejä hyödynnetään paljon suomalaisessakin sijoitusmaailmassa:

  • Aktiivisesti hoidettujen rahastojen salkunhoitajat ostavat monasti rahastonsa perussijoitukseksi jotain näistä indekseistä ja ottavat sitten omaa näkemystä ostamalla muutamia hyvin valittuja osakkeita. Indeksit sisältävät suurien yritysten osakkeita ja rahastonhoitajalle on tärkeää täydentää indeksin sisältöä nimenomaan pienillä ja keskisuurilla yrityksillä.
  • Vauraat yksityssijoittajat ja heidän salkunhoitajansa saattavat aktiivisesti hoidettujen rahastojen ja suorien osakesijoitusten ohella käyttää näitä indeksejä tehokkaan hajautuksen aikaansaamiseen.

Related Posts