Parhailta toimialoilta löytää tulostuottoa tekeviä yrityksiä

Hyvään hajautettuun salkkuun kuuluu osakkeita useammalta toimialalta. Samalla tavalla kuin osakkeita on tärkeä valita huolellisesti, myös toimialapainoja kannattaa optimoida.

Eräs tärkeä tunnusluku valittaessa toimialaa on koko toimialan keskimääräinen tulostuotto (= tunnusluvun p/e käänteisluku). Tämä luku kertoo sen miten hyvää tulostuottoa kyseisen toimialan yritykset tekevät pörssiarvolleen. Tulostuoton tulisi aina olla reilusti yli riskittömistä valtionlainoista saatavan tuoton.

Oheisessa taulukossa on muutaman merkittävän toimialan tulostuotot (perustuvat tulosennusteisiin). Ainakin rahoitusalan (financials), kuljetus ja liikenne (transportation) tulostuotot ovat tällä hetkellä hyvää tasoa. Sen sijaan terveydenhuolto ja energia-ala antavat huonoa tulostuottoa.

Rahoitusalan hyviin tulostuottoihin on syy. Pankit ja rahoituslaitokset vahvistavat keskuspankkien vaatimuksesta taseitaan ja eikä pankkien tulostuosta riitä osinkoihin. Pankkiosakkeet ovat vuoden 2009 finanssikriisin jäljiltä edelleen huonossa maineessa. Niin moni pankkeihin sijoittanut menetti silloin varojaan.

Viime vuosien nousijoita ovat olleet kuljetus ja liikenne sekä terveydenhuolto ja teknologia. Teknologia tuntuu olevan kestosuosikki ja parhaat teknot tekevät jatkuvasti hyviä tuottoja. Teknologiateollisuuden voitot kasaantuvat harvoille. Kunkin teknologia osa-alueen pari parasta kahmii yleensä voitot ja muille jää murusia. Teknologia onkin aidosti globaali toimiala jonka kullekin osa-alueelle mahtuu vain muutama globaali toimia.

Lisää tietoa: Piksun sektorisivut

 

 

Related Posts