Markkinakatsaus: Euron pudotus kiihtyy

Osakemarkkinoilla anti oli kirjavaa. Helsingissä indeksi sukelsi reippaasti muutaman ison ja etenkin Nokian tulospettymyksen myötä, muualla maailmalla tahti oli sekalaista. SP 500 nykäisi pienen kuopan jälkeen takaisin huippuunsa. Ylikuumentumisen merkit ovat yleensä ottaen vahvat, mutta kiivaiden trendien taittuminen on usein yhtä työlästä kuin ankeriaan tappaminen tylsällä puukolla.

Ylikuumentumisen merkeistä huolimatta ostin Heikin trendisalkkuun ruotsalaisista suuryhtiöistä koostuvan iSharesin Sweden Capped ETF:n. Kuten olen sanonut tykkään ruotsalaisista osakkeista ja sikäläisestä taloudesta  – vaikka asuntomarkkinoiden hyytymisestä on vahvat merkit. Ei sillä isoihin vientiyrityksiin kummoista merkitystä pitäisi olla, pankkien tilanne voi olla vähän toinen.

https://www.ishares.com/us/products/239684/ishares-msci-sweden-etf

https://www.nordnet.fi/mux/web/marknaden/aktiehemsidan/kursdata.html?identifier=EWD&marketplace=18&inhibitTrade=1

Tämä ETF elää hiukan omaa elämäänsä, mikä osittain johtuu kruunun kurssista. Se on laskenut pari kuukautta dollaria vastaan, ja tulkintani mukaan lasku tekee ainakin joksikin aikaa loppua, tosin trendien päissä vauhti on usein kiivainta.

Toisaalta halusin nimenomaan dollaripohjaisen paperin ja eurooppalaisia osakkeita, ja tässä ne yhdistyvät. Harmittaa, etten keksinyt tätä ETF:ää jo aiemmin, mutta en ole hirveästi näitä harrastanut pohjimmiltani osakepoimijana. En kyllä erityisemmin pidä siitä, että sijoituksissa joutuu miettimään valuuttoja. Trendisijoittamisessa sitä ei oikein voi välttääkään, ellei vain perusta esimerkiksi dollarisalkkua ja viittaa kintaalla valuuttojen liikkeille – pitkässä juoksussahan niillä harvoin on suurta merkitystä, koska valuutat seilaavat ylös alas keskenään.

Dollaripohjaisuuteen on syynä euron heikentyminen, joka on odotusteni mukaan jatkunut. Ennustin joitakin viikkoja sitten euron taalahinnan olevan vuodenvaihteessa 1,15 nurkilla. Eilen se jo kävi alle 1,16, joten tämä ennuste on jo käytännössä toteutunut, enkä näe trendille tässä kohtaa taitetta.

https://finance.yahoo.com/chart/EURUSD=X/

Joskus se toki loppuu, mutta kuten aina painotan, pitkien trendien kesto yllättää useimmat. Euron raju nousi teki sen minullekin, mutta kuten tavallista, useat analyytikot alkoivat pitää sitä pysyvänä olotilana. Ja niinhän ei koskaan ole. Toistaiseksi pysyn dollareissa, mutta aikanaan trendi toki taas kääntyy, mutta sitä ennen toivon toki euron sukeltavan trendien loppujen tapaan oikein kunnolla.

Valitettavasti minun on taas todettava, että trendisalkun pyörittäminen ei Nordnetin kustannuksilla ole osoittautunut järkeväksi kuin johdannaisilla. Joten pidän nyt tuota ETF:ää aikani ja sitten luultavasti vedän valtaosan rahoista pois, jätän vain johdannaisia varten pelirahaa.

Etenkin amerikkalaisten papereiden osalta Nordnet on täysin kilpailukyvytön De Giroon verrattuna. Siellä voi ostaa ja myydä kerran kuukaudessa valtavaa määrää ETF:iä kustannuksitta, myös kyseistä paperia! Hullu ei ole se joka pyytää vaan se joka maksaa.

Pitkällä tähtäimellä alkaa pilviä kerääntyä pörssitaivaalle. Amerikkalaisista pörsseistä etenkin Dow Jonesin nousurykäys paahtaa sellaista tahtia, että isomman luokan ylikuumentuminen odottaa olettaakseni joskus ensi vuoden puolella. Laskumarkkinan pohjan jälkeen se on noussut jo aika tarkkaan 50%, ja se on hurja luku reilussa vuodessa. Samaan aikaan osinkotuotto on valunut pariin prosentiin.

Kuukausi-indikaattorien perusteella nousu jatkuu kyllä jonkun aikaa, vuoden hyvinkin, joten tuskin tästä tarvitsee hetkeen huolestua. Mutta tällä tavalla laskumarkkinat aina pedataan: ensin kunnon nousukänni ja päälle sen mukainen krapula. Jos loikkaa ryyppyporukkaan väärään aikaan niin saa vain sen krapulan.

Related Posts

Asunnot ja metsä

Asuntokauppaa

Aluksi silmäilin uutista, jonka mukaan as.oy. karhuaa nyttemmin konkurssiin menneeltä rakennusfirmalta noin miljoonaa euroa. Uutisessa ei mainittu as.oy:n nimeä, mutta hallituksen pj:n nimellä löytyi as.oy.

Yhteiskunta

Poliittista empatiaa

Empatiaa kaipaa Stubb, entinen koulukiusaaja, joka taustaansa kommentoi HS:ssä ”Jos olen ollut mulkku, pyydän anteeksi.” Yksi sitaatti kertoo enemmän kuin tuhat selfietä tai muuta kiiltokuvaa.

Vakavalla