Pohjoismaisista konepajoista II, nykyaika

Sijoittaminen

1) Suosittelen tilaamaan Handelsbankenin kirjettä ”Aamupala”, se ei edellytä asiakkuutta. Tyyli on talvella ollut melko pessimistinen, viittaan linkkiin enkä sitä referoi.

2) Suom. konepajat myyvät paitsi koneita, myös niitten ylläpitopalveluja, mikä tuo lv:hen vakautta. Esim. Koneella palveluitten osuus on hiukan yli puolet lv:stä.

3) Kun katsoo Suomen konepajojen Q1/2023 tuloksia, tilauskannassa ja katteessa näkyy väkivahva hinnoitteluvoima. Ja kuten täällä aiemmin todettiin, ei inflaatio niin kauheaa ole. Vuosikymmeniä suom. firmat oppivat lyömään hintaan 15 % lisää vuodessa, euro nyt tuskin mahdollistaa paluuta enää niin löysään tyyliin.

Yritysmaailman jargon puhuu uhasta ja mahdollisuudesta. Venäjän-kaupan katkeaminen, erkaantuminen fossiilisista polttoaineista ja Kiinaa vastaan käytävän täyden kauppasodan mahdollisuus pakottavat monia asioita uusiin uomiin. Kauppareitit ja alihankkijat muuttuvat ja esim. Metsolle uskon takuuvarmasti löytyvän tilauksia, kyseessähän on markkinajohtaja.

4) Kun Konecranesin fuusiota Cargoteciin suunniteltiin, tankkasin urakalla Konecranesia, sen osakkaille oli luvassa Cargotecin äänivaltaisia osakkeita (joita ei noteerata). Fuusion kaatuminen aiheutti kohtalaista päänkivistystä, mutta kurssi on toipunut.

Vastaa

Related Posts

Sijoittaminen

Halvan rahan aikakausi

YLEn Areenasta löytyy hyvä dokumentti FEDin toiminnasta ja USAn talouskehityksestä finanssikriisistä tähän päivään.

https://areena.yle.fi/1-65378367

Dokumentissa tulee uusia näkökulmia myös liittyen kysymykseen omien osakkeiden ostosta. Tähän otetaan hieman

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com