Pörssin harhakäsityksiä osa 12: Joku on analyyttinen ja harhavapaa ajattelussaan

 

Osakkeiden, kuten kaikkien omaisuuserien, jotka omistetaan rahan ansaitsemisen vuoksi, looginen arvostus riippuu vain siitä saatavista kassavirroista (osingoista). Se että joku myydään jollekin muulle, ei asiaa muuta, koska ostaja ostaa taas sen saadakseen siitä rahaa. Mikäli ajattelemme, että maailmasta löytyy vielä meitäkin tyhmempiä ihmisiä, jotka ovat valmiit maksamaan omaisuuserästä vielä korkeamman hinnan ilman tuottoa, on veikkausta ihmisten tyhmyyden puolesta, ei hyvän sijoituksen puolesta. Tyhmemmän ostajan löytämisen logiikan mukaan ihmisten tyhmyys pitäisi kasvaa kuuhun asti. Ei se kasva, realiteetit tulevat joskus vastaan.

 Kaikki hinnat ovat myös harhaisia, arvostusta veikatessa pyrimme vain arvaamaan mihin suuntaan. Kim ja Tom Lindström tekevät tyypillistä analyysia blogissaan http://nordnetblogi.fi/facebook-%E2%80%93-it-kuplan-uusintanaytos/. Siinä ei etsitä oikeaa hintaa vaan yritetään löytää suunta mihin päin arvostus on luultavimmin vinoutunut. Kassavirta-analyysi on niin herkkä alkuoletuksille (korko, osinkojen kasvuvauhti), että jos haluaa, niin minkä hinnan tahansa voi saada oikeaksi. Siksi, mitä yksinkertaisempi on ajatusmallisi, sitä parempi se on. Siinä on vähemmän mahdollisia ajatusvirheitä.

Tehokkailla markkinoilla osakkeesta maksettava hinta on paras saatavilla oleva arvio tulevista kassavirroista. Kun etsimme epätehokkuuksia markkinoilta, laskemme mitä kassavirroille täytyy tapahtua, jotta nykyinen markkinahinta olisi perusteltu. Sitten voi markkinoilla lyödä vetoa sen puolesta, että käykö niin kuin markkinahinta vaatii. Markkinahinta kertoo tarinan ja tarinan totuudenmukaisuutta voi arvioida. Matalasti arvostettujen osinko-osakkeiden tarina on markkinan mielestä huono kasvu ja taantuva tuloskehitys. Joissakin tapauksissa markkinat kuvittelevat, että yritys ei saa toimintaansa ikinä kannattavaksi. Siksi joitakin yrityksiä myydään alle niiden omaisuuden arvolla. Toisinaan taas kuvitellaan, että yritys valloittaa koko maailman ja muut yrityksen kilpailijat eivät pysty asialle mitään.

Markkinat ovat siitä kivat, että vaikka ne ovat useasti väärässä, niin lopulta ne aina korjaavat vääryytensä. Ei ikuisesti kukaan laita riskimarkkinoille lisää rahaa jos sieltä ei saa tarvittavaa tuottoa. Rahat yksinkertaisesti loppuvat. Ja jos markkinoilta saa liian paljon tuottoa, niin taksikuskitietotoimisto varmistaa sen, että rikastumaan haluavia alkaa löytyä tarvittava määrä. Korjauksen tulo kestää useasti pitkään ja odottavan aika on todella pitkä ja raastava. 

Kukaan ei ole täysin analyyttinen eikä myöskään ajatusvirheitä vapaa. Looginen keinotteleva sijoittaja pyrkii vain löytämään sen mihin suuntaan sijoittajat todennäköisesti juuri nyt ryhmänä ajattelevat väärin.

 

 

Related Posts