Riskiyrityslainojen korkojen lasku tukee pörssinousua

Yrityslainojen korot ovat paras indikaattori siitä mitä mieltä sijoittajat ovat talouden tilasta. Koroissa yhdistyy sijoittajien arvio konkurssien todennäköisyydestä lähivuosina. Vaikeina aikoina suurimmassa vaarassa ovat taloudellisesti heikohokot, niinsanotut B- luokan riskiyritykset ( Merrill Lynch luokitus), joiden luottokorot kertoo mahdollisen taantuman todennäköisyydestä ja syvyydestä.

Oheisessa kuvassa on USA:n B-luokan yrityslainojen (sininen käyrä / vasen asteikko) korot samaassa kuvassa pörssikurssien (S&P 500/ oikea asteikko) kanssa (Lähde: Federal Reserve Bank of st Louis). 

Taloudessa on tapahtunut käänne parempaan

Käyristä voi havaita muun muassa seuraavaa:

  • B- luokan yrityslainojen korkojen nousu yli 8% tason kielii laman todennäköisyyden kasvusta  ja pörssikurssit alakavat laskea. Yrityslainojen korot ylittivät viime vuoden vaihteessa tuon kriittisen tason ja taantuman todennäköisyys oli merkittävä.
  • Korko on pudonnut kevään aikana lähelle 7% tasoa, joka kertoo USA:n taloudessa tapahtuneesta käänteestä. Alkuvuonna kaavailtua konkurssiaaltoa ei tule ja vaara on ohi ja pörssikurssit ovat palautuneet.

Korkojen nousu edeltää taantumaa

Oikealla olevassa kuvassa on B- luokan yrityslainojen korot pidemmältä ajalta, aina vuodesta 1998 alkaen. Tähän aikaan mahtuu kaksi taantumaa, vuosina 2001 ja 2009. Molempia edelsi korkojen nousu.

Korkomarkkinat uskovat pörssinousuun

Pörssinousut ovat usein ajoittuneet hetkiin jolloin B-luokan yrityslainojen korot laskevat alle 7% tason. Näin tapahtui vuonna 2003, 2009 ja vuonna 2012. Korot ovat nyt menossa tuon kriittisen rajan alapuolelle, jolloin kunnon korkotuottoa ei saa edes riskiyrityslainoista. Silloin on yleensä otollinen hetki pörssinousulle.

 

Related Posts