Saksan IFO suhdannekello on nousuvaiheessa ja kehoittaa panostamaan osakkeisiin

Talous

Saksalaisen IFO instituutin suhdannekello on nousuvaiheessa (Recovery).  Kannattaa yleensä pitää vahvaa osakepainoa tässä tilanteessa, kun talous alkaa toipua taantumasta.

Saksalaisen IFO instituutin mittaama suhdannekello visualisoi Saksan ja keski-Euroopan makrotaloudellisen tilanteen. Yleensä suhdannetilanne kiertää kellon lailla nelikenttää:
Nousuvaiheessa (Recovery) odotukset ovat korkealla, mutta talous ei vielä kasva.
Korkeasuhdanteessa (Boom) sekä odotukset että kasvu ovat voimakkaita.
Laskusuhdanteessa (Slowdown) odotukset ovat heikot, mutta talous kuitenkin vielä kasvaa
Taantuma (Crisis) vaiheessa sekä odotukset että kasvu ovat heikkoja

Suhdannekello kääntyi jo ennen koronaa, vuonna 2019, laskusuhdanteeseen ja koronan iskiessä oltiin jo taantumassa. Korona pahensi laskusuhdannetta ja vei meidät syvään taloudelliseen kriisiin. Odotukset alkoivat parantua huhtikuussa 2020  ja maaliskuussa 2021 oltiin nousuvaiheessa, jolloin talouden odotetaan lähtevän kohtapuolin toden teolla käyntiin.

Yleensä on kannattanut olla vahvalla ylipainolla pörssiosakkeissa silloin kun ollaan nousuvaiheessa kuten nyt tai korkeasuhdanteessa. IFO indeksi on hyvä indikoimaan makrotalouden kehitystä, mutta korrelaatio pörssikursseihin on heikompi. Sijoitusmarkkinat elävät joskus omaa elämäänsä, johon vaikuttaa muitakin kuin reaalitaloudellisia tekijöitä.  Mutta kyllä sijoittajan kannattaa seurata myös reaalitaloutta – realismillakin on joskus pieni merkitys.

Related Posts