”ShortNordic” palvelu antaa tietoa siitä paljonko suomalaisia osakkeita on shortattu

Sijoittaminen

Shorttaaminen (=lyhyeksi myynti) takoittaa sitä, että omistaa negatiivisia osakkeita. Shorttiposition arvo nousee kun vastaavan osakkeen arvo laskee. Jos osakkeelle maksetaan osinkoa, niin shorttiposition omistaja menettää vastaan määrän.

ShortNordic palvelu sisältää tietoa siitä paljonko suomalaisia tai pohjoismaalaisia yrityksiä on shortattu. Piksu toimitus on lisännyt piksun oikeaan sivupalkkiin kohtaan ”Tärkeitä palveluita” linkin ShortNordic palveluun.

Suuri määrä shorttauksia merkitsee sitä, että shorttaajat uskovat osakkeen laskevan lähiaikoina merkittävästi. Usein shorttaajat ovat oikeassa ja siksi shorttausten määrää kannattaa seurata. Niiden määrä antaa arvokasta tietoa.

Shorttaamalla indeksiä tai osakkeita voi suojautua kurssilaskulta. Jos on melko lailla varma osakkeen kurssilaskusta niin kannattaa shortata. Mutta täytyy olla melko lailla varma.  Yleensä osakkeiden arvot nousevat ja yleensä osakkeille maksetaan jopa osinkoa. Ja niinpä shorttaaminen aiheuttaa helposti tappiota. Kurssilaskulta suojautuminen on kuin vakuutus. Se maksaa hieman, mutta on järkevää silloin, kun ajat ovat erittäin epävarmoja ja kurssilasku uhkaa.

Shorttaaminen voi aiheuttaa merkittäviä tappioita, jos shortatun osakkeen (tai indeksin) noteeraus nopeasti nousee. Välittäjät vaativat että shorttaajalla pitää olla näitä mahdollisia vastuita varten takeena omaisuutta, rahaa tai osakkeita.

Shorttaaminen ei aiheuta suuria välityskuluja tai muita välittäjälle maksettavia maksuja. Shorttipositiota varten ei tarvitse ottaa esimerkiksi lainaa. Shorttaus on kuin negatiivisten osakkeiden, siis negatiivisen omaisuuden, omistamista. Eikä negatiivista omaisuutta varten tarvita lainaa, päinvastoin.

Piksu ei ole saanut korvausta ShortNordic palvelun esillä pitämisestä. Artikkeli on kirjoitettu puhtaasti siitä syystä että asia vaikutti mielenkiintoiselta.

3 thoughts on “”ShortNordic” palvelu antaa tietoa siitä paljonko suomalaisia osakkeita on shortattu

  1. Aihe on mielenkiintoinen varsinkin, koska sivustosta löytää myös muitten P-maitten shortatuimmat, niistä olen vähemmän tietoa nähnyt.

  2. Kiitos, hieno homma. Kannattaa kyllä seurata, ja myös hyödyntää tämä palvelu!

  3. Kaikki informaatio on tervetullutta. Mutta miten sitä käyttäisi hyödyksi. Olla trendeissä mukana ja vieläpä oikea-aikaisesti! Vai pitäisikö vain tehdä täysin toisinpäin. Voisin palata yksinkertaisuuteen, ostaa kun euroissa ollaan pohjilla. Kaupan kassalla oli hylly, jossa luki ”tupakoinnin lopettaminen”. Kysyin missä on tupakoinnin aloittaminen. Ei oivaltanut vastata!

Comments are closed.

Related Posts

Talous

”Jotain tarttis tehrä”

7.2.2024 Sauli Niinistö valtiopäivien avajaisissa lausui: ”Suomessa ei ole ollut merkittävää reaalista talouskasvua kuuteentoista vuoteen. Samana aikana julkisen sektorin huolestuttavan tuntuva velkaantuminen on jatkunut. On