Kurssilaskulta suojautumisen kustannukset ovat merkittävät

Kirjoitimme viime heinäkuun lopulla siitä, miten pörssikurssien kanssa käänteisten ETF rahastojen avulla (esim. SH ja XactBear) voi suojata osakesalkkunsa kurssilaskuja vastaan.

Suojautuminen muistuttaa vakuuttamista, se maksaa. Käänteisillä ETF rahastoilla suojautumisen kulut muodostuvat pääosin seuraavista eristä:

  1. Käänteisen ETF rahaston palkkioista (tämä on esim. SH kohdalla 0,9% pääomasta vuodessa)
  2. Maksettavista osingoista. Käänteisen ETF rahaston voidaan kuvitella koostuvan negatiivisista osakkeista. Ja jos positiivisille osakkeille maksetaan osinkoa, niin käänteinen ETF joutuu maksamaan nuo osingot. Ja juuri näin käy, vaikka kaikki tapahtuukin sijoittajan silmiltä piilossa. Maksettavat osingot pienentävät käänteisen ETF rahaston tuottoa noin 2% vuodessa ja erotus positiivisten osakkeiden hyväksi on kokonaista 4%.
  3. Inflaatiosta. Inflaatio on keskimäärin noin 3% vuodessa ja sijoittaja voi periaatteessa odottaa salkkunsa arvon kasvavan ainakin inflaation verran vuodessa. Käänteisen osakkeen omistaja voi sen sijaan odottaa vastaavaa arvonlaskua ja erotus positiivisen osakkeen omistamiseen on siis inflaation osalta luokkaa 6%.
  4. Bruttokansantuotteen nettokasvusta. Osakkeiden arvot nousevat yleensä muun talouden nettokasvun mukana, mutta negatiivisen osake taas käyttäytyy päinvastoin. Jos talouden keskimääräinen nettokasvu on 2% niin negatiivisen osakkeen arvo laskee saman verran ja erotusta syntyy tästä syystä 4% negatiivisen osakkeen tappioksi.

Kaikenkaikkiaan käänteisen ETF rahaston oletustuotto on suurin piirtein 14% heikompi kuin tavallisen ETF rahaston. Sijoittajan täytyy siis olla melkoisen varma kurssilaskusta ennen kuin suojautumisoperaatioihin kannattaa ryhtyä, eikä suojautumista kannata jatkaa kovin pitkää aikaa. Vakuuttaminen maksaa eikä elämäänsä tai liiketoimintaansa voi kokonaan suojata.

Suojarahaston SH ja S&P500 indeksin käyttäytyminen viimeisen puolen vuoden ajalta (Lähde: Google)

Yllä oleva vertaileva graafi antaa positiivisen kuvan suojarahaston erinomaisuudesta. Suojarahasto, SH, on toiminut hyvin viimeisen puolen vuoden aikana, kun oskkeet ovat laskeneet. Mutta kokeneet sijoittajat muistavat vielä parempiakin aikoja, jolloin osakkeiden arvot nousivat. Siksi käänteistä suojarahastoa ei voi varauksetta suositella ja suojauksia ei yleensä kannata käyttää kuin ainoastaan erityisissä poikkeusolosuhteissa. Juuri sellaisissa jotka vallitsivat viime heinäkuun lopulla.

Useimmiten on kustannustehokkainta yksinkertaisesti vähentää osakepainoa silloin kun kurssipudotus uhkaa. Yksinkertainen on kaunista ja yleensä myös taloudellista.

Related Posts