Sijoittajaskifiä – 4 ennustetta tulevaisuudesta
Tulevaisuudessa jokaisella suomalaisella on suoria osakeomistuksia. Pörssi on pankkejakin tärkeämpi kumppani säästämisessä ja muuttuu suoraksi, henkilökohtaiseksi mobiilisijoitusmediaksi kansalaisten taskuun. Helsingin Pörssi täytti juuri 100 vuotta ja odottelemme innolla, miten pörssin menestystarina jatkuu. Sillä välin pohdimme, miltä tulevaisuus voisi sijoittamisen osalta näyttää. Ajatusleikkinä syntyi seuraavanlaisia ideoita:
- Asiakkaista osakkaiksi. Yksityishenkilöiden suorien pörssisijoitusten määrä kasvaa suhteessa sijoituspalveluiden hankkimiseen. Kaikilla suomalaisilla on suoria osakeomistuksia, sillä yrityksen omistaminen on yksinkertaisesti fiksumpaa kuin sijoituspalveluiden ostaminen. Tätä logiikkaa seuraten läpinäkyvyys ihmisten tavoissa säästää ja sijoittaa ja niihin tarkoitetuissa instrumenteissa lisääntyy.
- Oma sijoitusmedia on jatkuvasti taskussa. Ihmiset saavat omistamiaan osakkeita koskevat tiedot ja uutiset suoraan omaan kännykkään reaaliaikaisesti. Tämä koskee paitsi yritysten itsensä tuottamia tietoja, myös median ja muiden tahojen uutisointia. Tiedon syntymisen ja sen vastaanottamisen välinen aikaväli kutistuu yhä lähemmäs reaaliaikaista seurantaa. Ihmiset kokevat, että he ovat ajan tasalla omistamistaan yrityksistä. Helsingin pörssi tulee luonnollisesti olemaan edelläkävijä reaaliaikaisen sijoitusmedian kehittämisessä sijoittajien käyttöön.
- Piensijoittajat voivat suoraan kommentoida ja arvioida omistamiensa yritysten toimintaa usein eri tavoin verkossa. Pörssiyritysten johto saa näistä keskusteluista säännöllisesti aggregoituja analyyseja, mikä auttaa heitä ymmärtämään sijoittajien mielipiteitä, asenteita ja toiveita. Sijoittajaviestintä muuttuu aidosti vuorovaikutteiseksi ilman, että siitä muodostuisi hallinnollinen rasite. Norvestiankin kaltainen yhtiö, joka nykyisellään on varannut joka kuussa erikseen aikaa omistajiensa mietteiden kuulemiseen Sijoituskahvilassa, voi olla entistä helpommin sijoittajiensa ulottuvilla. Heikkojen signaalien tunnistamisen kehittyessä entisestään kytkeytyy myös strategiatyö yhä selvemmin ympäröivään yhteiskuntaan.
- Sijoitusriippuvuus luokitellaan sairaudeksi. Sijoittamisen yleistyminen ei tapahdu ilman lieveilmiöitä. Matkalla tullaan näkemään enemmän ylilyöntejä, joissa yksittäiset sijoitussankarit sekoittavat pitkäjänteisen sijoitustoiminnan pikavoittojen tavoitteluun. Teknologian kehittyessä näistä tapauksista muodostuu hetkellinen kansantaloudellinen rasite ja terveysviranomaisetkin puuttuvat peliin. Ennen pitkää nopea sijoitustoiminta käsitetään kuitenkin puhtaasti ammattilaisten asiaksi ja sijoitusriippuvuus painuu muistoihin epämiellyttävänä mutta lyhytaikaisena epidemiana.
Mielenkiintoista on myös huomata, että kaikkien näiden ennusteiden toteutuminen olisi periaatteessa mahdollista jo tänään. Meillä on kaikki tarvittava teknologia ja tekijöitäkin varmasti löytyisi. Verkkosovellukset ja reaaliaikainen viestintä ovat ravistelleet jo median, työyhteisöjen ja tuttavapiirien välisen viestinnän – ennen pitkää on sijoittamisen aika.
Sijoitusriippuvuus on peliriippuvuuden ilmenemismuoto
Ystäväpiirissäni on ollut muutamia sijoitusriippuvaisia.
Lyhytaikainen sijoittaminen, pikavoittojen tavoittelu, voi todellakin muuttua sairaudeksi, peliriippuvuudeksi, josta on pakko ammattilaisten avulla hakea ulospääsyä. Minusta sana, peliriippuvuus, kuvaa tätä ilmiötä hyvin. Ja luulen että kyseessä on psykologisesti sama tila.
Mutta kyllä peliriippuvuuden kaltaisen tilan syntyminen on enemmän poikkeus kuin sääntö. Aika monet tuntemistani sjoittajista ovat kokeilleet lyhytaikaisempia sijoituksia ja päätyneet toteamaan ettei tämä ole minun juttuni. Menee yöunet.
Sijoitusriippuvaisuus
Alexander Elder havaitsi, että keinottelijat ovat samallalailla riippuvaisia sijoituksistaan kuin alkoholisti viinasta. Hän on käyttänyt AA-kerhosta tuttuja menetelmiä koulutakseen ihmisistä parempia keinottelijoita. Menestyneen keinottelijan on vaikeinta olla tekemättä mitään aivan kuten alkoholistin on vaikea olla ottamatta liikaa.
Säästöpossu on riepu
Onhan se sairautta, kun aina kun silmä välttää, jemmataan kymppi tai kaksi tilille tai korkopaperiin.
Tässä tullaankin rajanvetoon:
Tässä tullaankin rajanvetoon: mikä on säästämistä ja mikä sijoittamista? Vertaus alkoholismiin on myös mielenkiintoinen – alkoholin kanssa riippuvainen hakee välitöntä hyvänolontunnetta (vähän niin kuin shoppaus?), kun taas sijoitukseen koukkuun jääminen kai kytkee harhakuvitelmat tulevaisuuteen. Peliriippuvuus taas asettunee jollain tapaa näiden ääripäiden väliin, tosin kyllä siinäkin, kuten mahdollisesti sijoitusriippuvuudessa, on kyse myös hetkellisestä voitontunteesta kun laittaa panokset pöytään.
Timo, Miltton
Säästäminen on elämäntapa
Olematta Scrooge McDuck pidän sellaista päivää huonona, jolloin en tee edes pientä säästötoimenpidettä.