Suhdannekello ja kuluttajien laskeva luottamus kehoittavat vähentämään pörssisijoituksia

IFO Instituutin suhdannekello kehoittaa myymään pörssiosakkeita

Saksalaisen IFO instituutin mittaama suhdannekello kiertää kellon lailla nelikenttää:
Nousuvaiheessa (Upswing) odotukset ovat korkealla, mutta talous ei vielä kasva.
Korkeasuhdanteessa (Boom) sekä odotukset että kasvu ovat voimakkaita.
Laskusuhdanteessa (Downswing) odotukset ovat heikot, mutta talous kuitenkin vielä kasvaa
Lama (Recession) vaiheessa sekä odotukset että kasvu ovat heikkoja

Pörssiosakkeita kannattaa yleensä ostaa silloin kun IFO kello on kahdeksan aamulla ja kun IFO kello on puoli kolme iltapäivällä. Nyt kello on puoli kolme iltapäivällä ja on aika myydä pörssiosakkeita. Nousukauden tämän kellon mukaan paras osa on takana. Jos historia toistaa itseään täysin samanlaisena niin tulevat kuukaudet tuovat mukanaan pieneneviä voittoja ja heikkenevää taloutta. 

Kuluttajien luottamus on tasolla, joka indikoi laskevia pörssikursseja

Kuluttajien luottamus on korkealla. Ei kannata kuitenkaan tuudittautua liialliseen optimismiin. Viimeisen viidentoista vuoden aikana on kannattanut myydä pörssiosakkeita aina, kun Eurooppalaisten kuluttajien luottamus on näin korkealla.

Pörssiosakkeet nousevat, kun kuluttajien optimismi kasvaa ja laskevat kun kuluttajen luottamus laskee. Kuluttajien luottamus on nyt Euroopassa korkealla tasolla, ja yleensä tässä vaiheessa on kannttanut varovaisesti vähentää pörssiosakkeita, ja alkaa siirtää sijoituksia muihin instrumentteihin.

Korkotaso tukee vakaata pörssikehitystä

Alhainen korkotaso tukee vakaata tai jopa nousevaa pörssikehitystä. Tilanne ei ole siis yksioikoisen selvä. On olemassa sekä pörssinousun jatkumista tukevia seikkoja (korkotaso) ja varovaisuuteen kehoittavia indikaattoreita (suhdannekello ja kuluttajien luottamus).

 

One thought on “Suhdannekello ja kuluttajien laskeva luottamus kehoittavat vähentämään pörssisijoituksia

  1. Sellainen kutina

    Ex pankinjohtaja (Lassila) perusteli ratkaisunsa kuulemma sanomalla, että nyt on sellainen kutina munaskuissa, että seuraavaksi jne. Kun olen kertonut tästä kotona, olen kuullut jäätävän vastauksen, että kannattaa silloin käydä pesulla.

    Niin tai näin, samanlainen kutina on minullakin wink.

Comments are closed.

Related Posts

Kevyttä

Euroopan tukiunioni

Suomessa v. 1994 järjestettiin kansanäänestys EU:hun liittymisestä ja ”kampanjoin” aika tavalla liittymisen puolesta. Kaikenlaisia mielipiteitä minullakin on ollut 🙂

EU on ehkä aina ollut tai ainakin