Suhdannekuvassa on orastavia merkkejä paremmasta

Saksan suhdannekello (IFO) on jo kolme kuukautta tehnyt käännettä kohti parempaa ja ennustaa nyt realitalouden käännettä kesäksi 2012. 

Maailman suhdannekuva on kuitenkin epäyhtenäinen eikä varmaa suuntaa ole. USA:n ja vientimaa Saksa:n orastavaa toiveikkuutta varjostaa kauko-idän vaisu kehitys.

Makrotalouden kasvulle on kohtuulliset ulkoiset edellytykset:

  • Korkotaso on lukuun ottamatta Kiinaa ja Intiaa erittäin alhainen ja yritykset saavat nyt helposti pääomaa investointejaan varten.
  • Raaka-aineiden ja rahtien hinnat ovat pienestä piristymisestä huolimatta edullisia.
  • USA:n työttömyys on kääntynyt laskuun, mutta toisaalta Euroalueen työttömyys on kasvussa. Kokonaisuutena työttömyys on investointipankki JP-Morgan mukaan edelleen hienoisessa nousussa. 
  • Inflaatio ei ole alhaisesta korkotasosta huolimatta riistäytymässä hallinnasta. Kiina on viimeisten kuukausien aikana saanut ylikuumentuneen taloutensa jäähdytetyksi ja inflaation taltutetuksi ja kauko-Itään voidaan odottaa uutta kasvuvaihetta jo ensi vuoden loppupuolelle. 

Elämme hyvin tyypillistä makrotalouden kasvun hidastumisvaihetta. On jo olemassa orastavia merkkejä käänteestä kohti parempaa, mutta toisaalta on vielä olemassa myös monia heikkoon talouskehitykseen liittyviä ennusmerkkejä. 

Related Posts