Sukanvarren ylistys

Toimittaja Hannu Lehtilä kirjoitti melko perinteisen tekstin siitä, miten rahaa makuutetaan pankkitileillä. Lehtilän mukaan talletussumma on vajaa 20.000 euroa / asukas. Minulla summa on selvästi suurempi.

Ensinnäkin on tietysti hyvä huomata, että kun pankit panevat ottolainauksesta saamansa varat kiertoon, haitta kansantaloudelle on kyseenalainen.

Paljon olennaisempia ovat kuitenkin ne yksityistalouteen liittyvät varaukset, joita tässä teen:

– Finanssikriisin aallonpohjassa osakesäästäjien kunniapj., prof Leppiniemi piti talletustiliä osakesalkun ”piristyksenä”. Ilmaisu oli aika erikoinen, koska juuri silloin osakkeita todella olisi kannattanut ostaa.

-Monen näkemyksen mukaan osakekurssit ovat nyt ylhäällä. En ala käänteen ajankohtaa arvuuttelemaan, mutta en pitäisi osakepainon lisäämistä kovinkaan hyvänä ajatuksena juuri nyt.

-Kun UPM teki viimeisen tulosjulkistuksensa, julkistus oli hyvä – ja mikä muka vielä tärkeämpää – saavutti kaikki odotukset. Senpäiväinen lasku reilusti yli 10 % oli juuri niin irrationaalinen kuin mihin vain markkinatalous pystyy – korjautuen jo seuraavana päivänä. Kuvittelisin taustalla olevan sen, että ulkom. institutionaaliset sijoittajat tsekkaavat suom. omistuksia vain tulosjulkistusten aikaan ja panevat sitten ison potin myyntiin. Pienessä Helsingissä se aiheuttaa perälaidan putoamisen ja siihen saumaan minä iskin, vaikken mikään UPM:n fanittaja olekaan. Toimeni mahdollisti se, etten liikaa makuuttanut varojani osakkeissa. UPM:n tapaisia ylireaktioita tulee Hesassa muutama / joka kvartaalinjulkistus.

-Maksoin tuossa joittenkin vuosipalkan verran lisäveroja. Verottaja arvostaa täsmällistä maksua ja korkojen takia oikeastaan ”arvostan” minäkin. Käteistä on siksikin oltava.

Lopuksi vielä vinkki Niksi-Pirkkaan. Kun sukan täyttää kahden euron kolikoilla, siitä saa oivan itsepuolustusaseen. Jos rahaa jää vielä yli, lopun voi tallettaa Norwegian-pankkiin 1,75 %:n korolla.

Related Posts