Suomi vastaanottaa merkittävän määrän suoria investointeja

Suorat investoinnit ovat hyvä kilpailukykyindikaattori. Investointien mukana vastaanotamme tietotaitoa, johtajuutta ja kansainvälistä työnjakoa. Suomi pärjää kohtuullisesti. Olemme kyenneet houkuttelemaan suoria investointeja kuten oheisesta kartasta voimme todeta.

Maahan virtaavien suorien investointien osuus kaikista investoinneista (Lähde: Chartsbin.com/UNCTAD )

Mutta kartta kertoo yllättäviä asioita:

  • Kiinaan, Intiaan ja kehitysmaihin virtaavien suorien investointien osuus kaikista investoinneista on pienempi kuin Suomessa tai monessa länsimaassa. Länsimainen teollisuus ei enää siirrä tuotantoaan kehittyviin maihin vaan ostaa tuotannon alihankintana kehittyvien maiden omilta yrityksiltä. Kehittyvien maiden yritystoiminta perustuu omaan sisäiseen pääomamuodostukseen. Kehittyvien maiden vaihtotase on yleisesti ottaen positiivinen ja ne eivät tarvitse ulkomaisia suoria investointeja. Kotimainen pääomamuodostus ja säästämisaste on riittävää.
  • USA pystyy houkuttelemaan suoria investointeja jopa kehittyvistä maista. USA:n vaihtotase on pahasti miinuksella ja osa USA:n vastaanottamasta pääomavirrasta on suoria investointeja. Kehittyvät maat ovat ottamassa hallintaansa USA:n tuotantorakennetta.
  • Pohjoisen Euroopan maat ovat poikkeuksia. Tänne tulee paljon suoria investointeja, mutta täältä myös tehdään paljon suoria investointeja ja ulkomaista liiketoimintaa siirtyy hallintaamme. Esimerkiksi Suomesta tehdään suoria investointeja ulkomaille enemmän kuin tänne virtaa investointeja. Syy on yksinkrtainen. Pohjois-Euroopan vaihtotase on positiivinen ja osa tänne virtaavasta varallisuudesta sijoitetaan suorina investointeina ulkomaille.

Related Posts

Kirjat

Naapurineljännes

30.11. 1939 voittamaton puna-armeija (=ei voittoja) vyöryi Suomeen vapauttamaan nälkää näkeviä työläisiä sorron ikeestä. Puuhassa oli mukana suurta kansansuosiota nauttinut O-V Kuusinen ”hallituksineen”. Koska puna-armeija