Talvivaaran tuomiopäivä

Julkisuudessa on jo ennätetty arvioida alioikeuden antamia tuomioita. Lähes aina minua oudoksuttaa rangaistusten ja muitten tal. seuraamusten valtava kuilu.

Syyttäjä vaati tuomituille henkilöille ja konkurssipesälle yhteisvastuullisesti miljoonien konfiskaatiota. Alioikeus kohdisti maksut vain konkurssipesälle, jonka osalta on varmaan täysin yhdentekevää, ovatko menetykset miljoonia, miljardeja vai biljoonia. Kun konfiskaatiot pannaan kaikkien muitten velkojen päälle, rahaa riittää enintään juristeille.

Minun on mahdotonta ymmärtää, että Talvivaara yhtiönä olisi tehnyt jotain sellaista, jonka takana ei olisi ollut Perä, vaikkei hän kaiken aikaa ollutkaan tj:na. Edelleen Perä on niitä harvoja henkilöitä, jotka Talvivaarasta ovat hyötyneet.

Näillä perusteilla on mielestäni yhdentekevää, montako kymppitonnia Perälle tuli sakkoja. Yhteisvastuulliset miljoonakonfiskaatiot olisivat jossain tuntuneetkin.

Jälleen kerran ihmettelen sitä myötäsukaisuutta, millä media Perään on suhtautunut. Muistuttaisin siitä, että hänhän uhkasi siirtää koko toiminnan ulkomaille. Kun kyseessä sentään on pörssiyhtiö, olisi mielestäni ollut ihan kiva nähdä joitain laskelmia siitä, miten tämä noin niin kuin logistisesti olisi tehty. Harvoin pörssiyhtiön johtaja sentään uhkaa pidättää hengitystään siihen asti, että muuttuu siniseksi. Sellaista realismin tasoahan Perä edusti.

Lisäksi olisi hyvä täsmällisesti tietää, mihin maahan toiminta olisi siirretty. Löytyyköhän koko maailmasta toista maata, jolla on yhtä löperö eli ”liberaali” lainsäädäntö. Suomessahan voi vallata kaivoskäyttöön muitten omistamia maita 20 euron hehtaarikohtaisella vuosikorvauksella. Pahasti pelkään, että pimeimmässä Afrikassakin korvauksia joudutaan maksamaan paikallisille satraapeille ja diktaattoreille paljon enemmän. Suomessa riittää, kun ostaa poliitikolta pari taulua, kunhan puolue on oikea.

Nyt Talvivaaran tiedottamisesta nostetaan syyte. Syyte kattaa mm. vuoden 2011. Kovaa kiirettä ei ole pidetty.

One thought on “Talvivaaran tuomiopäivä

  1. Perä

    Mielestäni tuo mitä Juha sanoo on täyttä asiaa. Mutta se on mielestäni selvittämättä miten ne Talvivaaran lainat siirtyivät liki kaikki kotimaisten luottoyhtiöiden lainoiksi. Perä oli loistava myymään, mutta tosiaan kuinka kaivostoimintaa ammatikseen lainottaneet onnistuivat siirtämään liki miljardin lainat suomalaisten taseisiin. Minusta olisi ollut kivempi, jos tuon pesän lainat olisivat jääneet alkuperäisten pankkien luottotappioksi. Saiko tuosta siirrosta joku jotain henkilökohtaista hyötyä?

Comments are closed.

Related Posts