Tesco vai Kesko: Voiko sijoittaa brittien kuluttajamarkkinoille?

Viime aikoina brittilien kuluttajamarkkinoilla toimivat yritykset ovat olleet epäsuosiossa. Talous on kuulemma syöksykierteessä ja uusi hallitus lyö lisää löylyä veret pysäyttävällä säästöohjelmallaan.

Homo economicus epäilee konsensusta. Viimeiset tiedot brittitaloudesta eivät ole kovin huonoja. Kansantuote kasvoi viimeisellä kvartaalilla 0.8% verrattuna edelliseen ja 2.8% vuodentakaiseen, paljon ennusteita enemmän. Työttämyys on lievässä laskussa, hieman alle 8%. Valtion talous on kieltämättä huonossa jamassa. Eurostatin valtiontaloutta käsittelevässä tiedotteesta käy kuitenkin ilmi kiinnostava asia: Brittivaltio on jo mleko tehokas, kansantuotteesat valtio käyttää 51.6%. Suomessa vastaava luku on 56%, Ruotsissa 54.6%, Ranskassa 56% ja Tanskassa 58.5% muutaman esimerkin mainitakseni. Ongelma on siinä että valtion tulos ovat vain 40.4% kansantuotteesta. Eli verotus on menoihin verrattuna liian kevyttä. Molempia aiotaan korjata, mutta iso paino on siis säästötoimilla. Arvon kolleega kirjoitti leikkauksia kannattavan artikkelin, jossa näytettiin kuinka säästäminen tukee kasvua paremmin kuin veronkiristykset. Britit ovat siis oikealla tiellä.

En siis usko että kuluttajatkaan ovat ajautumassa lovin pahaan ahdinkoon. Silläkin riskillä että joku vetää herneen nenään kehtaan vertailla kahta vähittäiskaupan yritystä, Tescoa ja Keskoa:

 

  Tesco Kesko
p/e 13.7 16.2
p/cash flow 8.8 9.9
osinko% 3.2 2.5
Myynin kasvu 5v ka 10.9% 2.4%
eps kasvu 5V ka 11.0% -7.6%
Osingon kasvu 5v ka 11.5% -2.1%
Velka/oma pääoma 84% 22%

(Data Reuters)

Ainoa laji jossa Kesko päihittää Tescon on vakaavaraisuudessa – velkaa on hyvin vähän. Muuten Tesco porskuttaa.

Muutenkin yhtiöillä on samanlaisia piirteitä. Molemmilla on vahva kotimarkkina, mutta ovat lähteneet kansainvälistymään ja ulkomaantoiminnot edustavat jotakuinkin neljännestä. Kesko on valinnut Baltian ja Venäjän, Tesco Aasian (Korea, Kiina). Uskon että Tesco voittaa tämänkin erän, ainakin näyttää Tescon ulkomaantoiminnot kasvavan melko nopeasti ja jopa kannattavasti.

Minusta näyttää tyrmäysvoitolta Tescolle

No , näyttää olevan Warren Bufetin Berkshire Hathaway Tescon omistajalistalla, joten fiksummat ovat menneet lankaan jos olen väärässä….

Related Posts