Toimialoihin hajauttaminen kannattaa tehdä huolellisesi

Sijoittamisessa on tärkeää tehdä kunnon hajautus. Osana hajautusta on huolehdittava, että liiketoiminnan toimialat, sektorit, ovat hyvin edustettuna salkussa.

Mutta kannattaako salkkuun ottaa tasapainoinen määrä eri toimialojen osakkeita? Riippuu sijoittajasta. Jos ei ole paljon aikaa käytettävissä talouden seruaamiseen, niin laaja hajautus on paras ratkaisu. Jos on hieman aikaa käytettävissä ja sijoittajalle syntyy itselleen näkemystä talouden tilanteesta, niin voi tehdä valintoja ja painotuksia. Piksun sektori-indeksi sivut antavat silloin tukea ja taustatietoa päätöstä varten. Valitsemalla oikeita sektoreita voi parantaa salkkunsa keskimääräistä tuottoa useita prosentteja vuodessa.

Globaaleiden sektori-indeksien kehitys viimeisen vuoden ajalta (Lähde: Piksu, sektorivertailu)

Terveydenhuoltosektori on suosittua sijoittajien parissa

Väestö vanhenee, terveydenhuoltopalveluihin tarvitaan lisää pääomia ja terveydenhuolto onkin ollut eräs suosituimmista sektoreista. Terveydenhuolto on myös melko lailla suhdanneriippumatonta. Terveyspalveluita tarvitaan huonoinakin aikoina samoin kuin esimerkiksi päivittäistavaroita. Tämän tyyppiset sijoittajan turvasatamat ovatkin olleet suosittuja, kun niitä vertaa esimerkiksi kasvupotentiaalia sisältävään teknologiasektoriin. Sijoittajat ovat olleet viime vuosina varovaisia. 

Pankit ja rahoitus (financials) toimiala on sijoittajien inhokki, jota ei huolita sijoitussalkkuun kuin ainoastaan 14,45 P/E luvulla (alhainen P/E tarkoittaa alhaista arvostusta).  Eri maiden pankkikriisit ovat jättäneet jälkeensä savuavia pankkiraunioita ja moni pankkeihin sijoittanut näki pääomiensa hupenemisen. Luottamuksen palaaminen kestää ja monilla pankeilla on edelleen sulateltavanaan runsaasti järjestelemättömiä luottoja. Sormensa poltteneet sijoittajat eivät halua heti uudelleen kokeilla samaa rautaa.

Energiasektorin korkealta näyttävä arvostustaso 25,48 P/E johtuu ennen kaikkea sitä, että öljyn hinnan nopea lasku on aiheuttanut energiasektorin yrityksille suuria varastotappioita, ja niiden operatiivisetvoitot ovat kutistuneet ja niiden omistamien raaka-ainevarojen arvot ovat pudonneet. Sijoittajat uskovat kuitenkin surkean tilanteen väliaikaisuuteen ja siitä johtuu tuo korkealta näyttävä arvostustaso.

Toimialasijoittaminen vaatii kärsivällisyyttä

Toimialoihin sijoittava huomaa, että eri toimialojen väliset arvostuserot korjautuvat vasta useiden vuosien aikajänteellä. Yleensä kannattaa ostaa edullista, mutta toimialojen kohdalla tarvitaan kärsivällisyyttä. Trendit ovat pitkiä ja jotkin sektorit säilyvät pitkään suosittuina. 

Related Posts

Kevyttä

Euroopan tukiunioni

Suomessa v. 1994 järjestettiin kansanäänestys EU:hun liittymisestä ja ”kampanjoin” aika tavalla liittymisen puolesta. Kaikenlaisia mielipiteitä minullakin on ollut 🙂

EU on ehkä aina ollut tai ainakin