Toimialojen arvostustasot ovat palautuneet koronaa edeltäville tasoille

Sijoittaminen

Suomen pörssin arvostustasot ovat samalla tasolla kuin ennen koronaa tammikuussa 2020. Parhaiten ovat pärjänneet perusmetallit, pankit ja öljyala. Takavuosien menestyjät teollisuustuotteet ja terveydenhuolto ovat menestyneet huonommin.

Korona ja siitä toipuminen toivat pörssimarkkinoille iloista menoa, vauhtia ja vaarallisia käänteitä. Eivätkä käänteet siihen lopu. Nyt ollaan menossa inflaation, koronnostojen ja alkavan taantuman aiheuttamaan pyörteeseen. Vaarallisia käänteitä ei puutu tulevistakaan vuosista.

Toimialojen erilaiseen menestykseen ovat vaikuttaneet muun muassa seuraavat syyt:

  • Muoti-ilmiöiden purkautuminen. Takavuosina muodissa olleiden terveydenhuoltoyritysten muita korkeammat arvostustasot ovat palautuneet.  Pankkiosakkeita hyljeksittiin finanssikriisin jälkeen ja nyt niiden arvot ovat vähitellen palautuneet kohti normaalimpaa.
  • Raaka-aineiden kova kysyntä ja erityisesti öljyn korkea hinta tukivat koronan jälkeen perusmetalleja ja öljyalaa. Lama palauttaa tilannetta entisen kaltaiseksi.
  • Kulutustavaroiden kysyntä lähti koronan jälkeen kovaan nousuun. Inflaatio syö nyt ostovoimaa ja iloinen nousu on taittunut laskuksi.

Toimialojen väliset erot ovat näin jälkeenpäin arvioituna yllättävänkin loogisia. Mutta jos katsotaan koko jaksoa vuoden 2020 alusta tähän päivään niin toimialaindeksit ovat palanneet aika lähelle toisiaan. Ympäri käydään ja yhteen tullaan niin kuin toimialojen kohdalla usein käy.

Lähestyvä taantuma tulee todennäköisesti vaikuttamaan osakkeisiin pääosin korkotason kautta. Raaka-aineiden hinnat voivat hiipuvan kulutuksen myötä halventua, mutta korkotaso on tätäkin ilmiötä tärkeämpi yhteinen nimittäjä. Pankkien ja rahoitusyhtiöiden osakkeet ovat yleensä hyötyneet korkojen noususta. Lainoista voi pyytää suurempaa marginaalia samaan aikaan kun talletustilien korko pysyy sitkeästi matalana, nollassa tai sen tuntumassa. Parhaiten pärjäävät taseeltaan vahvat, voittoa tasaisesti tekevät yritykset.

Tietojen lähde:  Suomen Pankki

 

Related Posts