Yritysten voitot ja reaalinen liikevaihto pienenee syksyllä, hieman tulee myös irtisanomisia

Talous

Jari Hännikäinen summaroi terävästi EKP:n hiljattaisen kokouksen merkitystä:

 • Arvopapereiden (lähinnä valtionlainojen) osto-ohjelma päättyy kesäkuun lopussa ja heinäkuusta alkaen valtionlainoja (pitkän juoksuajan lainapapereita) hinnoitellaan lähinnä markkinaehtoisesti. Tämä tarkoittaa pitken korkojen nousua.
 • EKP nostaa lyhyitä korkoja heinäkuussa 0,25% ja syyskuussa kenties jopa 0,5%. Tämä tarkoittaa kovempia aikoja asuntovelallisille ja kulutusluottoja käyttäville. Kulutukseen jää vähemmän rahaa eikä asunnon vaihtaminen suurempaan tule ihan heti harkintaan.

Sijoittajalle tämä tarkoittaa (Piksu toimituksen huomio):

 • Nousevat pitkät korot ovat myrkkyä pitkän koron rahastoissa makaavien pitkien lanapapereiden arvoille. Pitkän koron rahastot (erityisesti valtionlainoihin sijoittavat) tuottavat loppuvuonnakin jokseenkin varmasti tappiota.
 • Nousevat lyhyet korot nostavat velkaantuneiden kuluttajien korkokuluja ja kulutusmahdollisuuksia. Supistuva kulutus uhkaa syöstä monia maita taantumaan.
 • Yritysten tuloslaskelmassa tapahtuu muutos. Rahoituskustannukset nousevat kun velalle täytyy maksaa kunnon korkoa. Tämä supistaa viimeistään ensi syksystä alkaen voittoja.
 • Yritysten tuloslaskelmassa tapahtuu toinen pienempi muutos. Kansantalouksien supistuva reaalinen kulutus pienentää reaalisia liikevaihtoja ja aiheuttaa paineita irtisanomisiin ja heikentää voittoja entisestään.

Piksu toimitus haluaa kaiken tämän keskellä toivottaa sijoittajille hyvää kesää.

Kaikki myrskyt menevät aikanaan ohi.

 

Kuva David Mark Pixabaystä

Kuva Monika Grafik Pixabaystä

One thought on “Yritysten voitot ja reaalinen liikevaihto pienenee syksyllä, hieman tulee myös irtisanomisia

 1. Oma näkemykseni on, että osakemarkkinat eivät ole se mitä taloudessa kannattaa seurata. Tilanne tulee synkkenemään nopeasi erityisesti valtiontalouksien kautta korkojen noustessa ripeästi. Sama pätee myös yritysten velkakirjoihin, mutta ehkä vähemmissä määrin. Italian korot nousevat esimerkiksi nopeasti tämän päivän huutokaupoissa (korko kuukausi sitten suluissa)

  3-vuotisen lainan korko oli jo 3.04%:ia (1,53%)
  7-vuotisen korko 3.75% (2.39%)
  30-vuotinen 4.23% (3.06%).

  Helmikuussa 3-vuotiset korot olivat 0.69%:ia,
  7-vuotiset olivat 1.52%:ia
  30-vuotiset olivat huhtikuussa 2.162%:ia.

  Myös muiden valtioiden velkakirjojen korot nousevat nopeasti. Vielä EKP ei ole edes aloittanut koron nostoja tai velkakirjojen myyntiä. Se miksi mainitsin lähinnä Italian johtuu siitä, että se on euroalueen heikoin lenkki. Se on myös Too Big To Fail. Saas nähdä miten EKP selviää tulevasta sotkusta.

Comments are closed.

Related Posts