Tölkinpotkinnan EM-kisat jatkuvat

Saksan vaalituloksen selvittyä on jokseenkin ilmiselvää, että Eurooppa jatkaa tölkinpotkintaa vastaisuudessakin. Pankkeja ei pääomiteta, eikä niitä ajeta alas. Niille ollaan mahdollisesti EKP:lta tarjoilemassa lisää halpaa rahaa, joilla rahoittaa ylivelkaisia euromaita.. Kehää kierretään, kunnes tähän rulettiin ei usko enää kukaan.

Velkamäärät ovat siis kasvamaan päin. En usko, että ensi töikseen Saksa tuo esityslistalle velkajärjestelyt. Kunnon eurooppalaiseen tölkinpotkintaan kuuluu paraatilajina teeskenteleminen: kaikki on kunnossa. Kriisimaiden hätäluottojen korkoja voidaan leikellä kosmeettisesti, mutta laina-aikojen pidennys vaikka tästä ikuisuuteen on tietysti sekin näppärä keino puskea maton alle lisää tavaraa. Kaikkihan olisi kunnossa, jos hätävempeleiden ei tarvitse itse suoritella sen koommin omia vastuitaan kansainvälisille rahoittajille. Suomen tasavalta ei tietääkseni ole hakenut korkojen alentamista tai maksuaikojen pidennystä Kreikalle keväällä 2010 myönnetylle luotolle. Tällaiseen liikkeeseen ei ole ERVV:kään ryhtynyt. Taakka muiden euromaiden harteilla kasvaa siis pikkuhiljaa. Suurempia kuormauksia tehdään sitten aina uusien tukipakettien yhteydessä. Oli niiden osoite sitten mikä tahansa.

Ei sikäli, etteikö omastakin takaa osata ottaa julkiselle sektorille lisää velkaa. Tasapainoilusta todennäköisesti tulee äärimmäisen hankalaa. Euroalueen näkymät ovat muuttuneet täysin lohduttomista jokseenkin siedettäviksi, koska alijäämätavotteiden osalta on katseltu läpi sormien vähän siellä sun täällä. Ei tosin riittävästi, koska työttömyysluvut ovat huimaa luettavaa monessa kriisimaassa. Jahka velkaluvut tikittävät uusia ennätyksiä, muistetaan varmasti tuoda esille ehta talouskuri. Ei liene kovin vaikeaa ymmärtää, että silloin nokka vaipuu pinnan alle – kolmannen kerran.

Vaan mitäpä muutakaan voidaan tehdä? Koska euromaat käytännössä velkaantuvat ulkomaan valuutassa niin ne ovat maksukyvyttömyysuhan alla. Paremmin pärjäävät euromaat sitten antavat itsensäkin vaipua pikkuhiljaa kohti hälyyttävämpiä lukemia, ja into aloittaa reipas säästötalkoo keskellä huonoja suhdanteita leviävät pitkin euromaita. En ole aivan varma kuinka hyvin tämä on otettu talousennusteissa huomioon.

Alkaisiko Saksa tinkimään omasta ylijäämästään helpottaakseen kriisimaiden alijäämätuskaa? En usko. Itse asiassa pahoin pelkään, että sitä mukaa mitä "pohjoiset euromaat" sopeuttavat talouttaan, tulee eteläisten euromaiden pistää kahta paremmaksi. Tärkeäähän näiden osalta on saada kilpailukyky pohjoisten euromaiden tasolle.

Mitenkä yhteisvastuullisen velan kanssa sitten on? Arvelen, että tähänkään kohteeseen ei kannata panostaa kovin hurjia määriä. Yhteisvastuuta kasvatetaan pikku hiljaa, ja vain sen verran kuin on ehdottoman pakko.

Yhdysvalloissa on viiden vuoden aikana pistetty viitisensataa pankkia nurin, ja loput on pääomitettu kuntoon. Osa tukirahaa saaneista pankeista on jo hyvän matkaa maksaneet tukirahoja takaisin.

Euroopassa taas… no, täällä on potkittu tölkkiä hartaasti. Tähän traditioon tuskin tulee radikaalia muutosta.

3 thoughts on “Tölkinpotkinnan EM-kisat jatkuvat

 1. Yhteisvastuu

  Yhdysvalloissa on uskottava yhteisvastuu. Kansantaloudet eivät ole samanarvoisessa asemassa.

  Suomi maksaa 10 vuoden lainasta 4,8% vuodessa vähemmän korkoa kuin Portugal. Miten meille kävisi jos leikkaisimme 2,9% kansantuotteestamme tämän takia. Se tekisi noin 5 miljardia lisää velkaa. Ehdoton ja uskottava yhteisvastuu on ainoa toimiva ratkaisu tais sitten koko EU:n/Euron hajoaminen. Aito valuuttasota siitä syntyisi mutta voi se syntyä muutenkin tällä pikkupolitikoinnilla.

   

  1. Yhteisvastuu vol II

   Niin, no nythän Yhdysvalloissa viritellään taas uutta teatteriepisodia velkakatosta. Kovan luokan pokeripeliä, mikä nyt ei ole mitenkään poikkeuksellista näin eurokansalaisen silmin. Kokemusta piisaa.

   Minua vain jaksaa hämmentää se, miksei poliitikot myönnä yhteisvastuun olevan ainoa toimiva keino, jotta eri sykleissä kaahaavat euromaat voisivat pitää yhtenäisen rahapolitiikan? Nyt tätä yritetään hivuttaa jotenkin huomaamatta takaovesta sisään, mutta teatterin vuoksi vaadittujen ankarien kuritoimien vuoksi puoli Eurooppaa sauhuaa raunioina. Oletan, että tällä tavoin jatkamalla tarkoitus kääntyy itseään vastaan. Ja kun niitä ryppyjä tulee rakkauteen niin neuvotteluteknisesti ollaan aika eri mieltä siitä, miten vastuut jaetaan ja kannetaan.

   1. Yhteisvastuu

    Kun sitä tarpeeksi vetkutellaan, niin sen seurauksena ihmiset ovat toisilleen niin katkeria, että täysi vihasota syntyy. Saksalaiset olivat ranskalaisille aika vihasia ensimmäisen maailmansodan jälkiselvittelystä. Ehkä pitäisi jotain oppia. Vaikka USA teki suuria uhrauksia WWII:ssa se kuitenkin auttoi myös jälleenrakennuksessa.

Comments are closed.

Related Posts

Kirjat

Naapurineljännes

30.11. 1939 voittamaton puna-armeija (=ei voittoja) vyöryi Suomeen vapauttamaan nälkää näkeviä työläisiä sorron ikeestä. Puuhassa oli mukana suurta kansansuosiota nauttinut O-V Kuusinen ”hallituksineen”. Koska puna-armeija