Treidaminen tuntuu helpolta

Treidaaminen tuntuu helpolta ja netti sekä lehdistö on täynnä systeemejä, jotka tuottavat jollekin muulle kuin sen systeemin käyttäjälle. Valtaosa systeemeistä ei tuotollaan eroa sattumasta. Nyt esimerkiksi S&P 500 indeksi on laskenut yli 10% lokaalista huipustaan ja se on lienee merkki laskun alkamisesta? Ei se sitä ainakaan ole ollut sitä historiassa. Mikäli olet aukaissut short-position silloin kun S&P 500 indeksi on laskenut yli 10% viimeisen 100 päivän aikana ja suljet sen silloin kun S&P 500 indeksi on laskenut vähemmän kuin 10% viimeisen 100 päivän aikana niin olet hävinnyt rahaa, vaikka olisit treidannut ilman mitään kuluja. 

Vuodesta 1970 kun olisit aloittanut tämän systeemin niin olisit tehnyt 117 kauppaa joista vain 13 on ollut voitollisia. Voitollisia treideja olisit omistanut 60 päivää ja tappiollisia treideja vain 8 päivää. Eli nuo todella isot muutamat laskut olisit onnistunut rahastamaan, mutta olisit pikkuhiljaa kuitenkin hävinnyt rahasi. 

Tässä kuvassa olen aina shortannut S&P 500 sadalla rahalla edellä mainituilla ehdoilla ja tulos on ollut varsin heikko. 

 

Haluan vain varoittaa liian varmoista mielipiteistä pörssin suunnasta. Pörssi on luultavasti vuoden päästä jossain muissa lukemissa kuin nyt, mutta sitä ei voi juuri millään varmuudella sanoa, että onko se korkeammalla tai matalammalla kuin nyt. Mikäli olisit aina aukaissut short-position edellä mainitulla ehdolla ja sulkenut sen 50 pörssipäivän jälkeen niin tuotto olisi seuraava (taas aina ostettu 100 rahalla).

Long-positiossakin on hurjasti riskiä, koska lasku saattaa olla kovakin. Eli en anna mitään vihjettä, en muuta kuin olkaa varovaisia.

4 thoughts on “Treidaminen tuntuu helpolta

 1. 80% kaupoista perustuu
  80% kaupoista perustuu robotteihin ja niihin on ohjelmoitu algo, joka käy kauppaa. Se kannattaa, sillä muuten niihin ei panostettaisi.

  Netin helpot ja ilmaiset treidivinkit ovat lähes kaikki roskaa tai vedätyksiä. Minullekin mainostettiin mm. 3kk miljonääriksi tekemättä mitään. Tosi uskottavaa.
  Sitten tarjottiin muutaman satasen vuosimaksulla vinkkejä, joilla tienaa tuhansia prosentteja. Joo, varmasti joku myy satasilla tuhansien prosenttien tuottovinkit.

  Monet sivut ovat myös pullollaan hyviä vinkkejä. Kaikki ilmaiset vinkit on backtestattu ja todettu heikoiksi.

  Esittämäsi simppeli algo ei toimi tietenkään, koska jos se toimisi, niin kaikki käyttäisivät sitä ja tulos kuihtuisi pois.

  Mistä sitten saa apua? Samasta paikasta missä voi syödä ilmaisen lounaan!

  1. Teknisellä analyysillä voi tehdä rahaa

   Haluan hieman puolustaa teknistä analyysiä.

   Laskin joskus sen, miten paljon maailman pörssi-indeksien kehityksessä on ennustevoimaa tulevaisuuden suhteen. Eli sen, voiko pörssikäyrää katsomalla jollain, millä tahansa  tavalla, saavuttaa voittoa.

   Tuloksena oli seuraava:

   • Pörsseissä oli hieman kahden viikon jaksolla tapahtuvaa heiluntaa, joka oli suurempaa kuin sattumanvaraisuus antoi olettaa
   • Pörsseissä oli hieman vähemmän kahden kuukauden jaksolla tapahtuvaa heiluntaa, joka oli sekin hieman suurempaa kuin sattumanvaraisuus antoi olettaa
   • Pörsseissä oli hyvin vähän pidemmän jakson (100pv tai 200pv) trendejä. Nuo trendit osoittautuivat inhimillisen mielen illuusioiksi.

   En ole viime aikoina tarkastanut tilannetta muutamaan vuoteen. Nämä mainitsemani lainalaisuudet ovat luultavasti muuttuneet ja algoritmia pitäisi sen mukaisesti muuttaa.

   Näiden laskelmien perusteella oli mahdollista rakentaa robotti, joka tekee lyhyttä, muutaman viikon välein tapahtuvaa, kauppaa voitollisesti vielä kaupankäyntipalkkioiden jälkeenkin. Ylituotto pörssi-indeksiin nähden oli muutama prosentti, noin 3..8%, vuodessa. Minulta jäi tuo robotti rakentamatta kun tämä piksun pyörittäminen ja muu aktiivinen elämä vei minut mukanaan eikä löytynyt minun lisäkseni toista ohjelmointia hallitsevaa asiasta kiinnostunutta matemaatikkoa, joka olisi tullut työpariksi.

   1. Mutta vielä

    pidemmän jakson (kuin 200pv) trendi tuntuu kaikkein kiistattomimmalta: 50v tai 100v trendit ovat nousevia. Näyttää, että superrikkaat ovat lähes poikkeuksetta hyödyntäneet tätä trendiä. Vain aniharva tuntuu rikastuneen lyhyemmillä trendeillä.

 2. Kokemuksia ja opetuksia
  Harrastin warranteilla treidaamista noin 10 vuotta sitten. Pari ensimmäistä kuukautta sujui aloittelijan tuurilla, jota luulin taidoksi. Sitten alkoi tulla tappioita eli oppirahojen maksua, ”jonka voisi hyödyntää myöhempien voittojen verotuksessa.” Lopulta pelikassa suli ja kallis harrastus piti lopettaa. Tässä kalliisti hankittuja opetuksia:

  1. Warranttien liikkeelle laskijat manipuloivat markkinatakausta ja implisiittistä volatiliteettiä. Treidaaja on heidän armoillaan.

  2. Kurssin liikkuessa lähellä turbon knock-out tasoa, se rikotaan aina ennen suurta vastakkaista liikettä.

  3. Aika ja kurssiheilunta vievät treidejä tappiolle, vaikka näkemys suunnasta olisi oikea.

  4. Uhkapelaaminen on treidaajan amfetamiinia.

Comments are closed.

Related Posts

Sijoittaminen

UNH ei vähästä horju

Suosittelen aina laajaa hajautusta, koska yksittäisiä yhtiöitä voivat kohdata mitä mielikuvituksellisimmat miinat – vaikkapa rikollisuus eri muodoissaan. Sairasvakuutusjätti United Healthin kimppuun kävi venäläinen hakkeriryhmä tavoitteenaan