Tuottaako brandiosakkeet

Sijoittajakerho ToTo:n kokouksessa esitin nykyiseen taloustilanteeseen sopivaksi kohteeksi globaaleja brandiyhtiöitä. Nyt on aika perustella esitykseni.

Yksittäisen brandiyhriön menestyksen sijaan brandiyhtiöihin sijoittava rahasto tarjoaa oikotien tutkia onko brandi-sijoittaminen ollut tuottavaa lähivuosina. Nopea tiedonhaku Internetistä nosti esiin kaksi valmista rahastoa, jotka sijoittavat globaaleihin brandeihin, Suomesta Seligsonin Global Top 25 Brands Fund ja maailmalta Morgan Stanleyn Global Brands Fund.

Seligsonin Global Top 25 on pärjännyt hyvin verrattuina muihin osakkeisiin ja vertailuindeksiinsä kuten alla olevasta kuvasta näkyy.

Seligsonin Global Top 25 Brands

Seligsonin Global Top 25 rahaston suurimmat omistukset ovat olleet tuoreimman neljännesvuosikatsauksen mukaan: McDonald's, Coca-Cola, Walt Disney, Unilever ja BMW. Nämä viisi yhtiötä kattavat 33 % rahaston sijoituksista.

 

Toinen globaali brandeihin sijoittava rahasto Morgan Stanleyn Global Brands Fund on myös pärjännyt hyvin verrattuna SP 500 indeksiin:

Morgan Stanleyn Global Brands Fund

 

Arvostettuihin brandeihin sijoittamista tukee myös  Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulussa valmistunut Pro Gradu –tutkielma.  Siinä Virva Vesanen on tutkinut vuosittain ilmestyvälle Interbrandin Global Top 100 Brands –rankinglistalla olevien yhtiöiden pörssimenetystä.

Gradun tulosten mukaan että pohjoisamerikkalaiset brändit ovat tuottaneet historiallisesti paremmin kuin osakemarkkinat keskimäärin, kuukausittainen riskikorjattu ylituotto oli 0.54% (tai 6.73% vuositasolla).

Sen sijaan muut tutkimuksen hypoteesit mm. Euroopan ja Aasian brandiyhtiöistä eivät joko olleet tilastollisesti merkittäviä tai eivät saaneet tukea lukuarvoista.

Vuoden 2012 Interbrandin Global Top 100 Brands  listaus on ilmestynyt nyt syksyllä. Listan kolme kärjessä on Coca Cola, Apple ja IBM.

Nokian sijoitus Global Top 100 Brands  listalla:
2003                    6
2004                    8
2005                    6
2006                    6
2007                    5
2008                    5
2009                    5
2010                    8
2011                    15
2012                    19
Vuonna 2008 Nokian brandiarvo oli maksimissa 35,942 miljoona USD.

Brandi-listasta lisää Patenttihaukka blogissani.

Related Posts