Unibet – kiintoisa testi Mr Marketin tehokkuudelle

Olen ajoittain irvaillut Warren Buffetia siteeraten markkinoiden liikkeitä eli Mr Marketia kaksisuuntaista mielialahäiriötä potevaksi kauppamieheksi, joka on joskus ylimaallisen optimistinen ja taas toisinaan vajoaa armottomaan masennukseen ja pessimismiin ilman erityisen pätevää syytä. Näin tilanne on etenkin indeksitasolla, koska pörssit saattavat heilua rankasti ohkaisten perusteiden vuoksi. Esimerkiksi Kiina-paniikki äsken ja Ukraina-paniikki viime syksynä paukuttivat alas kaikki osakkeet aika lailla riippumatta niiden kytköksistä kyseisiin alueisiin.

Vakaidenkin yhtiöiden osakkeet voivat elää vahvasti omaa elämäänsä. Esim. Koneen osake tekee vuoden sisällä hurjia loikkia, vaikka yhtiön tulos- ja liikevaihtokehitys on harvinaisen tasaisesti nouseva. Vain psykologiset tekijät ja hinnoitteluperusteiden muutokset selittävät kurssisirkuksen.

Mutta ei Mr Market aivan tehotonkaan ole. Yksittäisten osakkeiden kohdalla markkinoiden liikkeet heijastelevat yleensä kohtuullisen tehokkaasti yhtiöiden tuloskehitystä tai ainakin sen suuntaa, kun tarkasteluväli on riittävä – joskin hinnoittelun periaatteet joskus ihmetyttävät.

Yleensä osakkeen liikesuunta joka tapauksessa noudattaa tuloskehitystä niin, että markkinoilla on tietoa siitä jo ennen virallisia julkistuksia. Oma kysymyksensä on, mistä tämä tieto koostuu. Osaltaan varmasti analyytikkojen yms. saatavilla olevasta tiedosta. Jossain määrin myös senkaltaisesta sisäpiiritiedosta, jota markkinoilla ei pitäisi olla, mutta kuitenkin on.

Markkinoiden tehokkuutta tai tehottomuutta voi tarkkailla, kun seuraa voimakkaasti liikkuvien osakkeiden kurssia osareiden välissä. Oliko markkinoilla tietoa, jota itselläsi ei ollut?

Seuraava minua kovasti kiinnostava osari on peliyhtiö Unibetin julkistus ensi viikolla. Se on jo iso siivu salkussani. Olen esitellyt Unibetin toista vuotta sitten perusteellisesti, ja melkoinen nosto se olikin – osake on noussut jutun julkaisun jälkeen pitkälle yli sata prosenttia ja maksanut rapean osingon. 

http://www.piksu.net/artikkeli/pohjoismaisia-laatuyhti%C3%B6it%C3%A4-osa-1-unibet

Hyvä tuloskehitys on jatkunut, vaikka ei yhtä hurmosmaisena, koska peliyhtiöiden liikevaihdoille parhaita sesonkeja ovat jalkapallon arvoturnaukset. Ne tuovat paljon uusia asiakkaita ja kassavirtaa. Tämmöistä turnausta ei ole ollut viime kesän jälkeen – mutta silti kurssi on posottanut koilliseen.

http://www.reuters.com/finance/stocks/chart?symbol=UNIBsdb.ST

Itse olen jo jonkun aikaa pitänyt osaketta reippaasti ylihinnoiteltuna, vaikka yhtiö onkin loistava ja tuloskunto ihan hyvä ilman arvokisojakin. Viime vuoden tuloksella, joka oli rapian alle 40 kruunua, osakkeen P/E on nykyisellä kurssilla 750 kruunua tosin yhä alle 20, mutta tämän vuoden puolivuotiskatsaukseen mennessä tulosta oli kertynyt vasta kymmenen kruunua, joten sen perusteella osake alkaa menettää maakosketuksen.

Vaan tietääkö Mr Market paremmin? Oma veikkaukseni on, että tulos ei vastaa markkinoiden odotuksia ja kurssi notkahtaa reippaasti. Mutta jos tulos on odotuksiani selvästi kovempi, todistaa se Mr Marketilla olleen minulta puuttuvia väliaikatietoja – mikä ei sinänsä yllättäisi minua ollenkaan.

Tietysti voi olla niinkin, että vaikka tulos ei vastaisi ruusuista kurssinousua, kurssi ei silti pahemmin notkahda. Siinä tapauksessa Mr Market on alkanut hinnoitella Unibetia uudella tavalla luultavasti sen vuoksi, että se tietää arvokisoja ja muita kassavirtamagneetteja olevan tasaisin välein, seuraava niistä ensi kesänä jalkapallon EM-kisoissa. Tästä syystä en itsekään vekslaa osakkeen kanssa.

Unibet on myös ollut minulle hyvä muistutus siitä, kuinka vaarallista on myydä pois hyviä yhtiöitä vain sen takia, että pitää niitä ylihinnoiteltuna. En ole sitä onneksi tehnyt, mutta hetken harkitsin sitä jo vuosi sitten, kun osake kiskaisi muutamassa viikossa kymmenien prosenttien nousun päälle 400 kruunun. Raskaastipa olisin katunut, jos olisin tämmöisen allokoinnin tehnyt. Olisin kiroillut vuoden seuratessani kurssin kiitoa ja odottaen rotkahdusta ostoksille pääsyä varten – jota se ei ole tehnyt edes myyntipaniikeissa.

Palaan asiaan ensi viikolla. 

One thought on “Unibet – kiintoisa testi Mr Marketin tehokkuudelle

Comments are closed.

Related Posts