United Technologies

Vertaan kahta suurta yhtiötä eli Konetta Otikseen. Otis on United Technologiesin yksi toimiala. Otiksen myynti vuosineljänneksessä on $3,1 mrd (vuonna 2015 lv. oli 9,2 mrd €) kun Koneella se on 1,7 mrd € (vuonna 2015 lv oli 8,6 mrd). Otis on reilusti suurempi kuin Kone ja sen liikevoittoprosentti oli 20% kun Koneella liikevoitto oli vain 14%. Eli Otis on suurempi ja kannattavampi. Otiksen myynti laski vuonna 2015 verrattuna vuoteen 2014 noin (7%) kun Kone onnistui kasvattamaan myyntiään 18%. Tämä käsittääkseni johtui pääosin erilaisesta maantieteellisestä jakaumasta.

UTX ei voi tutkia tutkimalla OTISta, koska vain pieni osa tuosta yrityksestä on hissien valmistusta.

United Technologies on mielenkiintoinen koska se julkaisee osarin tänään ja sen ympärillä on tapahtunut kaikenlaista. Honeywell oli ostamassa United Technologiesta $108 osakehintaan (nyt $104), mutta kauppa kariutui UTX:n ja viranomaisten vastustukseen. Honeywell on vähän UTX isompi ja kannattavampi. UTX on voinut vapauttaa pääomia käyttönsä ja se myös myi helikopteri Sikorskyn.

Ja sen on tarkoitus keventää kassaansa ostamalla massiivisen määrän osakkeita.

Yritys on kiihdyttänyt osakkeiden osto-ohjelmaansa jotta ”kurssi kirisi kiinni suuren eron osakkeen hinnan ja arvon välillä”, kuten toimari sanoi.

Kurssi on selkeästi alisuoriutunut verrattaessa teknologiaindeksiin tai Honeywelliin. Yrityksen P/E luku on 12 kun sen 20 vuoden keskiarvon on ollut 16. UTC on pistänyt uuden suihkumoottorin kehitykseen 10 miljardia ja jospa se alkaisi tuottaa Airbus 320neon voimanlähteenä. Koneen kehityksessä on ollut ongelmia ja se on ollut myöhässä, mutta nyt ongelmat on lienee voitettu. Tällä uudella moottorilla on kuulemma vaihteisto mikä mahdollistaa koneen käyvän matalammalla vauhdilla ja se luo kuulemma suuremman työntövoiman 16% pienemmällä polttoaineen kulutuksella, hiljaisemmalla metelillä, puhtaammin ja on vielä kevyempi. En tiedä pitääkö paikkansa, kun TM ei testaa noita ja vaikka testaisikin, niin eihän se olisi ensimmäinen kerta, että testaajaa huijataan. Tänä vuonna olisi tarkoitus toimittaa 200 moottoria, ensi vuonna 400 ja yli 1 000 kpl vuodesta 2019.

Otis arvioi Kiinan putoavan 14% tänä vuonna aivan kuten Konekin arvioi. Otikselta tulee kuitenkin liikevaihdosta vain 20% Kiinasta.

Yrityksellä on muitakin merkittäviä segmenttejä, mutta niistä joskus toiste ja odotellaan osaria. En ole vielä ostanut osaketta.

Related Posts