USA on maailman suurin riski

IMF ennustaa tuoreessa talouskatsauksessaan, että maailmantalous lähtee nopeutuvaan kasvuun vuosina 2017 ja 2018. Kasvun piristyminen koskee sekä kehittyneitä että kehittyviä talouksia.

Maailmantalouden riskitekijä on tällä hetkellä selkeä, USA:n uuden presidentin poliittiset ja talouspoliittiset valinnat ovat IMF:n mukaan maailman suurin riskitekijä. Pelkona on, että USA sortuu taloudelliseen ja kulttuurilliseen protektionismiin ja sisäänpäinkäpertymiseen. Sellainen kehitys johtaisi siihen että amerikka ja sen kansa alkaisi nähdä muut kilpailijoina ja vaarana.

IMF ennustaa maailmantalouden kasvavan tänä ja sauraavana vuonna 3,4% ja 3,6% vauhdilla, jossa kasvussa on mukana kehittyvien maiden noin 2% kasvuvauhti. Ennuste perustuu siihen olettamukseen että USA:n uusi hallinto aloittaa kevyen elvyttävän talouspolitiikan samaan aikaan kun USA:n keskuspankki palaa hitaasti nomaaliin, keskuspankkikoron tason avulla määräytyvään rahapolitiikkaan.

Kiinan oletetaan kevyesti elvyttävän talouttaan kun taas dollareissa velkaantuneiden kehittyvien maiden arvellaan kärsivän vahvistuvasta dollarista ja kohoavasta korkotasosta. Edullisina pysyneet raaka-aineiden hinnat ovat nekin omiaan hidastamaan kehittyvien maiden kasvua.

Related Posts

Sijoittaminen

UNH ei vähästä horju

Suosittelen aina laajaa hajautusta, koska yksittäisiä yhtiöitä voivat kohdata mitä mielikuvituksellisimmat miinat – vaikkapa rikollisuus eri muodoissaan. Sairasvakuutusjätti United Healthin kimppuun kävi venäläinen hakkeriryhmä tavoitteenaan