USA:n talous uhkaa vaipua taantumaan

USA:n talous uhkaa vaipua taantumaan. ISM:n teollisuuden ostopäälikköindeksi on jo toista kuukautta ollut alle 50:n, jota pidetään merkkinä siitä, että tuotanto vähenee. Ja trendi on uusien tilausten osalta samanlainen. Tilausten indeksi on sekin alle 50 eikä siis käännettä parempaan ole lähikuukausina tiedossa. 

ISM:n julkaisema USA:n teollisuuden ostopäälikköindeksi (Lähde: Martin Capital)

USA:n pörssiosakkeiden hinnat reagoivat herkästi ostopäälikköindeksin putoamiseen 50:n rajan alapuolelle. Vuosien 2000 ja 2008 pörssilaskut käynnistyivät samaan aikaan kun ostopäälikköindeksi putosi merkittävästi tämän rajan alapuolelle. Ja monet meistä muistavat vielä Suomen vuoden 1990 kurssilaskun, joka ajoittui  vuoden 1990 maailmanlaajuiseen lamaan, jota edelsi USA:n ostopäälikköindeksin putoaminen merkittävästi alle 50:n rajan.

USA:n ostopäälikköindeksi on monasti käväissyt alle 50:n lukemissa ilman että siitä olisi seurannut merkittävää taantumaa taikka pörssikurssien pudotusta. Niin voi käydä nytkin. Mutta tilanne ei ole tällä hetkellä hyvä muuallakaan maailmassa. Euroalue on jo taantumassa eikä olisi ihme vaikka USA seuraisi perässä. USA:n valtiontalouden elvytysvarat on käytetty loppuun eikä siltä suunnalta ole tiedossa helpotusta. Presidentinvaalien jälkeen alkavat todennäköisesti säästötoimet.

Useat asiat ovat nyt USA:n talouden kannalta hankalassa asennossa ja sijoittajan kannattaa olla varuillaan.  

Related Posts