Uusi toimitusjohtaja merkitsee käännettä pörssikurssissa
Yrityksen johdon pätevyyden arvioiminen jää usein käyttämättä kun analysoidaan sijoituskohteita. Syy on yksinkertainen. Se koetaan vaikeaksi.
Yrityksen julkisuuskuvan keulahahmo on luonnollisesti toimitusjohtaja. Näkyvänä keulahahmona ja vallan symbolina hän samalla toimii omalle tiimilleen ja koko yrityksen työntekijöille mallikuvana ja samaistumiskohteena. On monia yrityksiä, jossa tärkeä johtaja, useimmiten toimitusjohtaja, on kyennyt muutamien vuosien aikana kääntämään johtamansa yrityksen menestykseen (esim. Steve Jobs Applen) ja on myös esimerkkejä siitä miten joku onneton toimitusjohtaja on pahasti epäonnistunut.
Toimitusjohtaja tekee merkittävimmät päätöksensä muutaman ensimmäisen kuukauden aikana
Toimitusjohtajalta kuluu yleensä pestinsä alussa muutamia kuukausia tilanteen arvioimiseen, jonka jälkeen hän on valmis:
- muodostamaan oman johtoryhmänsä ja luottohenkilönsä
- jakamaan vastuut niille, joiden päämääriin, toteutusosaamiseen ja toiminnan tyyliin hän luottaa
ja muutos alkaa yleensä puolen vuoden kuluttua näkyä toiminnassa ja viimeistään vuoden tai kahden kuluttua myös yrityksen julkisuuskuva, tulos ja pörssikurssi alkavat seurata.
Toimitusjohtajan tehtävä on toimia mallina, esikuvana ja samaistumiskohteena muille
Toimitusjohtajalla on myös toinen, yhtä merkittävä, vaikutuskanava ja se on julkisuus ja suhtautumistapa. Ihminen on erittäin herkkä aistimaan esiintyjän varmuutta, luottamusta itseensä ja suhtautumistapaa. Työntekijät tietävät, että itsestään varma toimitusjohtaja luottaa myös muihin ja että itsensä ja puutteensä hyväksyvä toimitusjohtaja hyväksyy myös muut. Jos toimitusjohtajalla on luottamus ja rakkaus omaan yritykseensä niin myös työntekijät voivat samaistumisensa kautta rakastaa yritystään. Työntekijät ovat valmiit panemaan parastaan jos toimitusjohtajan silmissä säkenöi into ja jos käyttäytymisessä on tyyliä. Hyväkään esiintymistaito ja näytteleminen eivät voi peittää toimitusjohtajan omaa minuutta kuin ainoastaan väliaikaisesti – totuus paistaa läpi.
Sijoittajan kannattaa seurata muutoksia yritysten johdossa
Sijoittajan kannattaa seurata tapahtumia yrityksen johdossa:
- Uusi toimitusjohtaja ja hallitus merkitsee muutosta, ja tulokset alkavat näkyä viimeistään vuoden kuluttua
- Toimitusjohtaja on parin..kolmen vuoden jälkeen näyttänyt kyntensä. Tämän jälkeen on turha odottaa merkittäviä muutoksia.
- Hyväkään toimitusjohtaja ja hänen tiiminsä ei jaksa ikuisesti. Jo viiden vuoden kuluttua voi alkaa näkyä väsymys ja ideoiden puute. Kokenutta ja toimivaa tiimiä ei kuitenkaan kannata vaihtaa ellei ole hyvää syytä. Sama tiimi voi menestyksellisesti johtaa yritystä hyvinkin pitäkään; jopa kymmenen vuotta.
Pörssiyritysten toimitusjohtajat
Seuraavassa luettelo Suomen suurimmista pörssiryrityksistä ja niiden toimitusjohtajat. Sijoittajan kannalta mielenkiintoisimpia ovat ne joiden toimitusjohtaja on hiljattain vaihtunut. Niissä voi alkaa säpinä.
Neste Oil Lievonen Matti Juhani
Kemira Kerminen Harri Lasse Juhani
Outokumpu Rantanen Juha Ilari
Rautaruukki Tamminen Veikko Sakari
Stora Enso Karvinen Jouko Alvar
UPM-Kymmene Pesonen Jussi Heikki
Cargotec Mäkinen Georg Christian Mikael
Kone Alahuhta Matti Juhani
Konecranes Lundmark Pekka Ilmari
Metso Eloranta Jorma Olavi
Outotec Korhonen Pertti Juhani
Pöyry Malinen Heikki Pekka Mikael
Uponor Luomakoski Jyri Harri
Wärtsilä Johansson Ole Henrik
YIT Pitkäkoski Matti Juhani
Fiskars Kauniskangas Kari Seppo
Nokian Renkaat Gran Kim Arvid
Sanoma Syrjänen Hannu Tapani
Stockmann Oyj Penttilä Hannu Erkki Olavi
Kesko Halmesmäki Matti Veikko Iisakki
Orion Lappalainen Timo Antero
Pohjola Pankki Silvennoinen Erkki Mikael
Sampo Stadigh Kari Henrik
Nokia Kallasvuo Olli-Pekka Juhani
Tieto Syrjälä Hannu Tapani
Elisa Mattila Veli-Matti Johannes
Fortum Kuula Tapio Teuvo
Hyvä johto
Kirjoituksestasi tuli mieleeni eräs kysymys, jonka olen usein esittänyt eri tahoille. Vastaukset ovat olleet heikkoja tai ainakin itselleni kelpaamattomia.
Sijoituskirjallisuudessa usein esitetään mitä tulisi tarkastella yhtiöstä sijoituspäätöstä tehtäessä. Yksi vaatimus on ollut hyvä johto. Tätä samaa perustelua voi myös kuulla ja lukea, että yritykseen on hyvä sijoittaa niistä ja niistä syistä sekä yrityksellä on hyvä johto.
Miten piensijoittajalla voisi olla mahdollisuutta selvittää ja arvioida johdon track recordia?
Erittäin hyvä
Erittäin hyvä ehdotus
Mikään muu talousjulkaisu piksun lisäksi ei ole tietääkseni tarttunut asiaan ja niinpä tämä artikkelini on kyllä ihan vaan pintaraapaisu. Keräsin toimitusjohtajien nimet suurimmista yrityksistä ja hahmottelin asian tärkeyttä niin että sillä toimittajalla, joka seuraavaksi tarttuu asiaan on hieman paremmat lähtökohdat.
Olisi ensiarvoisen tärkeää että joku kokoaisi edes suurimpien yritysten johtajien track recordit jonnekkin yksiin kirjoihin ja kansiin. Nyt niitä ensiarvoisen tärkeitä tietoja joutuu etsiskelemään ympäri internettiä erilaisista artikkeleista ja sekalaisista muista lähteistä.
Kai