Venäjä ajautumassa kohti alkeellista omavaraistaloutta
Suomen Pankin (BOFIT) ”Venäjä-ennuste 2023–2024” antaa kuvan omavaraistalouteen (sotatalouteen) ajatuvasta maasta:
- Venäläiset yritykset eivät kelpaa osaksi tuotantoketjua missään, edes Kiinassa. Venäläiset yritykset voivat viedä nimettömiä bulkkituotteita kuten puuta, öljyä, kaasua, hiiltä, viljaa ja metalleja.
- Mikään yritys ei investoi Venäjälle eikä sinne virtaa investointien mukana tuotannollista ja organisaatiollista osaamista.
Nämä seikat tarkoittavat sitä että Venäjän talous taantuu yhä alkukantaisemmaksi ja raaka-aine valtaisemmaksi.
Raaka-aineilla on aina kysyntää eikä Venäjän bruttokansantuote romahda ja lähes kaikkia tuontitavaroita saadaan pakotteista huolimatta edelleen naapurimaiden kautta.
Talouspolitikan päämääräksi on jo muutama vuosi sitten asetettu irtautuminen ulkoisista riippuvuuksista. Ja ensimmäisen sotavuoden pakotteet tekivät irtautumisesta välttämättömyyden. Samalla kävi selväksi, ettei talouden sopeutumista anneta markkinavoimien tehtäväksi. Valtion rooli talouden ja yhteiskunnan monilla sektoreilla kasvoi ja erityisesti suuryrityksistä tuli aiempaa riippuvaisempia vallanpitäjistä. Talouspolitiikassa siirryttiin kohti keskusjohtoista sotataloutta.
BOFIT on erityisen huolissaan valtion roolin kasvamisen seurauksista, joita ovat muun muassa:
- Mahdolliset heikosti tuottavat investoinnit liikenne infrastruktuuriin (jotka ovat käynnissä) sekä huonosti tuottavat investoinnit sotatarviketeollisuuteen ja sotaan.
- Valtion kulutus on poissa muista tuottavammista investoinneista. Rahalliset ja inhimilliset resurssit ohjautuvat tuottamattomiin kohteisiin.
Kaiken tämän seurauksena on syvenevää jälkeenjääneisyyttä. Venäjän valitseman tien päässä odottaa jotain arvaamatonta.
Kuvan lähde: wikimedia
”Kaiken tämän seurauksena on syvenevää jälkeenjääneisyyttä. Venäjän valitseman tien päässä odottaa jotain arvaamatonta.”
Ei tarvitse olla suurikaan ennustaja, kun muutaman vuoden päästä eräs arvaamaton tapahtuma voisi olla nykyisen hallinnon luhistuminen..
On käsittämätöntä, miten Euroopassa voidaan pitää kokonaista kansakuntaa yhtä hyvin pelon vallassa kuin Pohjois-Korean tapaan nyt toteutuu.
Toisaalta pelkokin voi kestää realiteettien rinnalla vuosia, koska sekä talous että sotilaat pitävät yllä nyt olevaa järjestelmää.
Arvelen, että historia kykenee toistamaan itseään kuten Neuvostoliitollekin kävi. Kukaan ei silloin yli 30 vuotta sitten uskonut senkään kaatumiseen. Ihmeiden aika ei siis ole vieläkään ohi..
Toki Venäjä jatkossakin tehtailee alkeellisempaa ja halvempaa aseistusta sekä ammuksia monen kehitysmaan iloksi. Tässä tuotesegmentillä Venäjällä on vanha ja perinteinen käyttäjäkuntansa.