One thought on “Viro: ”phoenix arises from the ashes””
Comments are closed.
Comments are closed.
Suomi on jo viisitoista vuotta päättänyt keskittyä elintason ja eteenpäin pyrkimisen sijasta hyvinvointiin. Olemme saaneet elintason tilalle hyvinvointia: Euroopan toiseksi lyhyimmät keskimääräiset työpäivät, korkeimpiin kuuluvan
Suomen pienyritykset uudistuvat vauhdilla. Uusia yrityksiä syntyy nyt enemmän kuin koskaan 2020-luvulla ja vanhoja kuolee nopeammin kuin koskaan. Mutta uusia syntyy silti moninkertaisesti sen mitä
TT:n lista perustuu yritysten ilmoittamiin eri tunnuslukuihin ja tulostietoihin liiketoimintasyklien yli. Suurimmat painoarvot ovat ns. omistajan tuloksen, liikevaihdon kasvun ja oman pääoman kehityksellä läpi syklin.
USA:n vaaleista on nyt selvitty ja markkinoilla on tapahtunut erilaisia asioita. Selkeimmät signaalit ovat jenkkiosakkeiden vahvistuminen muuhun mailmaan verrattuna, sekä samanaikinen dollarin vahvistuminen. Selvästi uskotaan
Eesti ja Balttia on sijoitusmahdollisuus
Eesti on mielestäni todellakin sijoitusmahdollisuus, nyt kun rakentaminen ja asuntomyyntikin on hitaasti käynnistynyt kuten ilmenee J. Peltomäen mielenkiintoisesta Eestin reaalitalouden ilmiöitä kuvaavasta blogista. Eestin BKT :kin on kasvanut jo pari kvartaalia ja pörssikurssit nousseet viime kesästä 2009 alkaen, jolloin minäkin aloin taas ostaa ensisijaisesti eestiläisiä ja toissijaisesti liettualaisia osakkeita Nasdaq OMX Baltic pörsseistä.
Eesti-salkussani ovat nyt mm. rakentamis- ja kiinteistöalaan liittyvät täysin tai osin liittyvät Merko Ehitus, Harju Elekter, Arco Vara sekä Baltian suurin matkailuyhtiö Tallink, kasino- ja hotelliyhtiö Olympic Entertainment sekä elintarvikeyhtiö Premia Foods. Kaikkien kurssit ovat nousseet erittäin tai kohtuullisen hyvin ostojen jälkeen ja nousuvaraa näyttää vielä riittävän hyvin kun vertaa kursseja ja indeksejä vaikkapa vuoden 2007 puolivälin kursseihin ja indekseihin sekä nykyisiin Eestin BKT:n kasvuennusteisiin ja teollisuuden ja palveluiden hintakilpailukykyyn.
Lisäksi olen sijoittanut liettualaisiin osakkeisiin Liettuan ollessa talouden lamasta nousussa jonkin verran Eestiä perässä. Liettualaisista osakkeista olen viimeisen vuoden aikana valinnut salkkuuni merikuljetusyhtiö Limarkoa, maatalousyhtiö Linas Agroa, maitotuoteyhtiö Pieno Zwaigzdesia, Rokiskio Suris juustolaa ja huionekalujen sopimusvalmistajaa Vilniaus Baldaita. Osinkotuottoyhtiö Teo (ennen Lithuanian telecom) on ostoharkinnassa.
Uskaltaisinpa melkein suositella muillekin harkittavaksi OMX Nasdaq Balticin Tallinnan ja Vilnan pörsseistä poimittaviin osakkeisiin sijoittamista, ainakin sillä oletuksella ja edellytyksellä, että kaksoistaantumaa, joka vaikuttaisi Balttiaankin, ei Euroopassa tule !