VIX indeksi ennustaa osakesäästäjälle kaunista kesäsäätä
Osakemarkkinoiden hermostuneisuutta kuvaa VIX indeksi. Se lasketaan kuukauden mittaisten osakejohdannaisten hintatason perusteella ja se kertoo osakemarkkinoiden käsityksen siitä, miten paljon S&P 500 indeksi (USA) tulee seuraavan kuukauden aikana vaihtelemaan.
VIX- ja S&P 500- indeksien kehitys viimeisen kymmenen vuoden ajalta (Lähde: Google finance)
VIX indeksi on nyt laskenut alhaisimmalle tasolleen yli vuosikymmeneen ja tämä tarkoittaa sitä että osakemarkkinat luottavat vahvasti siihen, että nykyiset kurssitasot säilyvät muuttumattomina ainakin yli heinäkuun helteiden. Merkittävää kesädroppia ei tämän mukaan tule.
VIX ei ole suhdanneindikaattori, joka heiluu hermostuneisuuden ja luottamuksen välissä. Päinvastoin. VIX voi olla pitkiä aikoja alhaisella luottamusta osoittavalla tasolla. Nykyinen alhainen taso ei siis ole ennuste siitä että syksyllä, ensi vuonna tai sitä seuraavana vuonna hermostuneisuus kasvaisi ja osakkeiden hinnat sukeltaisivat. VIX kertoo ainoastaan sen että seuraavan kuukauden aikana ei ole odotettavissa mitään yllättävää kurssipudotusta tai nousua.
Erään asian pitkiä aikoja alhaalla olleesta VIX indeksin tasosta voi lukea. Kun osakemarkkinoiden huolestuneisuus on pitkiä aikoja vähäistä (VIX alhaalla), niin osakkeet vähitellen kallistuvat ja järjestelmään hiipii ylikorkeita arvostuksia. Ja jos huolestuneisuus saa vallan, niin myrsky on sitäkin kovempi ja korjausliikkeet suuria. Pitkän tyvenen jälkeen tapaa tulla kova myrsky.
VIX indeksillä voi tehdä myös kauppaa ja sen avulla voi suojata osakesalkkua laskuilta. Esimerkiksi ETF rahasto VXX (USA) seuraa VIX indeksiä. Sitä ostamalla voi saada suojaa äkillisiä kurssilaskuja vastaan. ETF rahasto XIV taas seuraa VIX indeksiä käänteisesti. Se laskee kun VIX nousee. Näihin kumpaankin rahastoon liittyy piileviä kuluja ja ne soveltuvat vain lyhytaikaisiin, ehkä korkeintaan parin viikon mittaisiin suojauksiin. Pidempikestoinen suoja saadaan aikaan muilla keinoilla kuten myymällä osakkeita.
Kuvan lähde: Wikimedia commons
Kommentit