Markkinakatsaus: Johdannaiset kehiin Heikin trendisalkussa

Laiskasti kuin turisti rantahiekalla liikuskelevat osakemarkkinat. Eurstoxx 600 on odotukseni mukaan jo pari kuukautta madellut toukokuun huippunsa alla, ja vaisua on meno Atlantin takanakin marginaalisesti uusista huipuista huolimatta. Pitkäksi käy aktiivisen osakesijoittajan aika, ellei harrasta osakepoimintaa – eikä aika siihenkään suosiollinen ole.

Perustin Heikin trendisalkun osoittaakseni, että trendejä voi hyödyntää. Näissä oloissa se on hankalaa, siis ennen kuin isoja liikkeitä on odotettavissa. En sellaisia toistaiseksi näe muualla kuin raaka-aineissa, jotka liikkuvat reippaasti yleensä vuodenajasta riippumatta. Niihin sijoittamista en ole harrastanut monestakaan syystä, pääosin siksi, että raaka-aineet eivät osakkeiden tapaan ole pitkässä juoksussa nousevassa trendissä kuin tuurilla, eivätkä ne tuota omistajalleen kassavirtaa ja osinkoa. Voit vain treidata niitä, ja siihenkin sopivia instrumentteja on huonosti piensijoittajalle.

Tämä pätee usein vähän kaikkeen nopeaan kauppaan piensijoittajan kannalta. Taitavankin treiderin tappavat kustannukset. Keskipitkien osaketrendien saalistamisessa on vielä ollut mieltä sopivin ehdoin.

Nyt teen perinteiseen strategiaani poikkeuksen – laiskaan markkinaan kyllästyneenä olen aloittanut johdannaiskaupan Nordnetin komissiottomilla papereilla. Syitä olen perannut aiemmin, mutta lyhyesti: korkeasta spredistä huolimatta vahvasti vivutetuissa johdannaisissa kustannussuhde on kelvollinen. Vajaan prosentin spredin sietää, jos paperin hinta liikkuu kymmeniä ja satojakin prosentteja suhteellisen lyhyessä ajassa.

Riskinsäkin siinä tietysti on, mutta Nordnetin johdannaiset kuuluvat tässä suhteessa parhaaseen päähän, ainakin bull- ja bear-sertifikaatit. Ne ovat maturiteetiltaan avoimia eli niitä voi ostaa ja myydä maailman tappiin samoilla ehdoilla. Varsinaista knock out- rajaa papereissa ei ole, joskin rankka vivutus voi johtaa siihen, että paperin hinnan pudotessa tarpeeksi alas – siis alle sentin – se vedetään markkinoilta. Asiakas saa vielä lunastaa siihen senttiin paperinsa tietyn ajan, mutta se saattaa olla toki laiha lohtu. Tällaista mahdollisuutta kannattaa siis varoa, jos hinta liikkuu jo hyvin pienissä numeroissa. 

Aion käydä kauppaa ainakin osakeindeksillä ja jonkin verran raaka-aineilla. Ostin jo SP500- ja öljyjohdannaista nousevaan suuntaan eli bull-papereina, pienillä summilla ja kovalla vivulla. SP:n odotan kitkuttavan vielä jonkin aikaa ylemmäs, ja öljyn kuukauden kestänyt pudotus on teknisen tulkintani mukaan joksikin aikaa pulkassa tai ainakin sen tuntumassa eli keskipitkä trendi on kääntymässä. Pitkä trendi on kyllä vielä ilkeän näköisesti alas, mutta kokeilen nyt silti, sen verran houkutteleva on asetelma kuitenkin lyhyen kaupan kannalta.

https://www.tradingview.com/chart/?symbol=TVC:USOIL

Raaka-aineet eivät kuten sanottu ole todellakaan suosikkikohteitani, mutta ripeiden ja vahvojen trendien vuoksi ne houkuttavat trenditreideriä. Kokeilen nyt ainakin jonkin aikaa. Raaka-aineista en sinänsä tiedä mitään erityistä, enkä juuri seuraa niiden uutisiakaan. Tekniselle sijoittajalle se ei ole varsinainen ongelma, koska uutisten perusteella hän ei käy yleensä ottaen kauppaa, ja samat tekniset periaatteet ja kokemukset soveltuvat lähtökohtaisesti kaikkiin kohteisiin.

Muitakin kohteita katselen, ainakin valuuttoja, joita myös pitäisi tulla valikoimaan. Pääkohde tulevat ilman ihmettä silti olemaan indeksit. Ajatukseni on käydä kauppaa kerran pari viikossa, tietysti tilanteista riippuen. Osakeindeksien liike on nyt sen verran vaatimatonta, että jopa kovalla vivulla on tuoton saaminen työn takana onnistuneillakin kaupoilla spredin vuoksi. Prosentin parin liike indeksissä tarkoittaa 15-kertoimisella vivulla ihan tuhtia arvonmuutosta kyllä, mutta liki prosentin spredi vaikuttaa aika lailla laskelmaan.

Indeksijohdannaiset ovat sikäli turvallisia, että kohde liikkuu etenkin tietyissä oloissa – kuten nyt – sen verran laiskasti, että isoja riskejä ei tarvitse ottaa. Yksittäisten osakkeiden kanssa johdannaiset ovat todella riskaabeleja, koska yhdelle yhtiölle voi sattua ihan mitä tahansa. Indeksien liike on myös paljon yksittäisiä osakkeita ennakoitavampaa.

Johdannaisten selkeä etu on, että – nyt komissiottomuuden ohella – ne vaativat vähän pääomaa. Ammattimaistakin toimintaa voi periaatteessa harjoittaa muutamalla tuhannella. 15-kertainen vipu tarkoittaa, että 7000 johdannaissalkku vastaa arvonmuutoksiltaan 100 000 osakesalkkua. Kun esimerkiksi kyseinen SP500-johdannainen on liikkunut viime kuun aikana hintahaarukassa 12 – 16 euroa, niin taitava treideri tienaisi sillä jo leipänsä noilla panoksilla. En suosittele moista urheilua kenellekään, yllätyksiä tulee aina, mutta mahdollista se lähtökohtaisesti on tällaisilla ehdoilla.

https://www.nordnet.fi/mux/web/marknaden/aktiehemsidan/index.html?identifier=138201&marketid=24.

Hauskat jussit kaikille!

Related Posts