Voiko finanssialan vaikuttajiin luottaa?

 

Finanssikriisin jälkimainingeissa monet alan vaikuttajat ovat joutuneet voimakkaan arvostelun kohteeksi; pankit, luottoluokittajat, riskirahastot jne. Dagens Industri lehden toimittaja Mikael Vilenius on hiljattain tehnyt analyysin siitä miten osakeanalyytikkojen neuvot ovat olleet sijottajan tukena ja apuna. Tulos oli hämmästyttävä  –  analyytikkojen neuvoista ei parhaimmillaankaan ole ollut apua, ja monasti ne olisivat johtaneet varallisuuden tuhoon.

Vilenius selvitti analyyttikkojen valintoja Tukholman pörssin suurosakkeiden (OMXS 30) kohdalla vuosina 2000-2011, käyttäen apunaan tekijää ”ostosuositukset – myyntisuositukset”. Kun analyytikot ovat optimistisia, on tekijä vahvasti positiivinen, päinvastaisessa tapauksessa tekijän arvo lähestyy nollaa (ostosuosituksia on melkein aina enemmän kuin myyntisuosituksia). Kun hän vertasi tekijän kuvajaa indeksiin, oli korrelaatio ilmeinen. Kun pörssi-indeksi nousi oli suositustekijäkin nousussa, saavuttaen huippunsa noin puoli vuotta indeksin huipun jälkeen. Kun indeksi laski, seurasi tekijä jälleen indeksiä, saavuttaen pohjansa noin puoli vuotta indeksin jälkeen.

Tällaisista neuvoista ei ole sijoittajalle apua. Kun pörssi lähestyy huippuaan, viisas sijoittaja myy osakkeita eikä osta niitä lisää kuten analyytikot neuvovat. Ja taas pohjassa analyytikkojen neuvo jatkaa salkun keventämistä, johtaa taas huonoon tulokseen.

Vielä huonompaan valoon analyytikoiden neuvot joutuivat, kun Vilenius tutki miten osto- tai myyntisuosituksen saaneen osakkeen arvo kehittyi vuoden kuluessa suosituksen antamisesta. Eniten ostosuosituksia saaneeiden osakkeiden arvot romahtivat  jopa -34% keskimäärin vuoden aikana. Eniten myyntisuosituksia saaneiden arvo taas nousi +31%. Näiden ääripään välissä osakkeiden arvo joko laski tai nousi, ilman ilmeistä sytematiikkaa. Sijoittaja, joka olisi systemaattisesti noudattanut analyytikkojen neuvoja, olisi tuhonnut osakesalkkunsa arvon vuoteen 2011 mennessä. Yhteenveto tuloksista on alla olevassa kuvassa, ja koko lehtijutun voi lukea DI:verkkosivulta www.di.se.

Analyysi vahvistaa sen minkä sijoitusalan gurut ovat aina neuvoneet; jos haluat menestyä sijoittajana, tulee sinun kulkea valtavirtaa vasten. Hanki osakeanalyysi johon luotat, tee kotiläksysi ennenkuin ostat tai myyt. Hanki esimerkiksi Taurus lista, joka perustuu Joel Greenblatin taikakaavaan. Sen kärjestä löydät mielenkiintoisia osakkeita, jotka ehkä eivät ole minkään analyytikon analyysin kohteena.

Bo Lindfors "Taurus"

bo.lindfors@taurus-capital.net

Related Posts

Asunnot ja metsä

Oikotiestä

Olen käyttänyt varsin kauan ko.palvelua, ilmoitan vuokrattavat asunnot siellä ja tarkistan luottotiedot paketilla, jossa on ilmoituksen ja luottotietojen tarkistaminen samassa kokonaisuudessa.

Tuossa tekstissäni oudoksuin, miten LKV:t

Sijoittaminen

Kiinteistösijoittajan helmi

Korkea korkotaso koettelee monia sektoreita, ei vähiten pääomavaltaista kiinteistöalaa, jossa yhtiöt toimivat tyypillisesti reippaalla velkavivulla. Pörssihaukan jonosta lähdön saanut Kojamo joutui leikkaamaan kokonaan osinkonsa viime vuodelta.

Kustannuksia tilanne