Yllättävää ja vähemmän yllättävää ”isoa dataa” Yhdysvalloista

Kevyttä Kirjat

Keskellä kesää ei moni lukija varmastikaan jaksa lukea mitään pidempiä kirjoituksia netistä, joten ajattelin tarjota vähän ”isoa dataa” Yhdysvalloista. Kirjoituksessa mainitut tilastot on otettu Seth Stephens-Davidowitzin kirjasta ”Don´t trust your gut, Using data instead of instinct to make better choices”. Kirjan tekijä on entinen Googlen data-analyytikko, ja toimii nykyään mm. luennoitsijana Whartonissa, Pensylvaniassa. Mitään tarkempaa analyysia en tee. Se ja lähteet löytyvät kyseisestä kirjasta. Data perustuu lähinnä Yhdysvaltoihin, joten Suomessa ne eivät pidä täysin paikkaansa. Hypätään dataan:

Vanhemmuudesta

Vanhemmilla on vähäinen merkitys mm. lapsen eliniän odottamaan, yleiseen terveyteen, koulutukseen, uskonnollisuuteen ja aikuisiän tuloihin. Heillä on kohtuullinen merkitys lapsen uskonnolliseen suuntaukseen, päihteiden käyttöön, sukupuolielämään ja vanhempiin suhtautumiseen. Vain asuinpaikan valinnalla oli suuri merkitys lasten tulevaisuuteen. Parhaimmassa vaihtoehdossa on paljon korkeakoulututkinnon suorittaneita aikuisia, kahden vanhemman talouksia ja niitä aikuisia, jotka vastaavat valtionhallinnon tekemiin väestökyselyihin.

Yrittämisestä

Yrityksistä lyhytaikaisimpia ovat levykaupat elinikä keskimäärin (2.5 vuotta), pelihallit (3v), harraste- peli- ja lelukaupat (3.25v), kirja- ja vaatekaupat (3.75v) ja kosmetiikka ja – kauneuskaupat. Yrittäjistä määrällisesti eniten miljonäärejä on vuokranantajina, muina kiinteistöihin liittyvinä yrittäjinä, autokauppiaina, lääkäreinä ja ravintoloitsijoina. Miljonäärejä suhteessa kokonaismäärään löytyy eniten vuokranantajista (43.2%), muista kiinteistöyrittäjistä (25.5%), autokauppiaista (20.8%) ja sijoittajista, jotka eivät osallistu kiinteistöihin (18.5%). Sen sijaan vain n. 2%:ia ravintoloitsijoista yltää miljonääreiksi. Jos joku ihmettelee miksi niin monista edellämainituista yrityksistä tulee paljon miljonäärejä niin suurin syy siihen on Davidowitzin mukaan sääntely.

Surkeimmin rikastuviin yrittäjiin kuuluvat mm. rakennustarvikealihankkijat, asuinkiinteistöurakoitsijat ja autohuollot. Lisäksi yrittäjistä todettakoon, että keskimäärin he ovat perustaneet yritykset n. 42-vuotiaana. Sen sijaan talouslehtien jutuissa esiintyvät menestyneet yrittäjät ovat perustaneet yrityksensä keskimäärin 27-vuotiaina. Jopa menestyneiden teknologiayrittäjien keski-ikä yritystä perustaessa on tuo n. 42 vuotta. Datan mukaan 60-vuotiaana yrityksensä perustaneilla on noin kolme kertaa suurempi todennäköisyys menestyä kuin 30-vuotiailla.

Onnellisuudesta

Onnellisuustutkimusten mukaan eniten lyhytaikaista onnellisuutta tuottaa seksi. Onnellisuuden suhteen aliarvostettua tekemistä ovat mm. Näyttelyissä, museoissa ja konserteissa käynnit. Lisäksi niitä ovat mm. urheilu, juokseminen, alkoholin nauttiminen, puutarhanhoito ja shoppailu sekä asioiden hoito. Yliarvostettuja sen sijaan ovat mm. nukkuminen, rentoutuminen, lepääminen, tietokonepelit, televisio sekä elokuvat ja Internetissä surffaaminen. Lisäksi voisi vielä mainita, että ulkona ollessa sumu ja sade ovat vähiten toivottuja, kun taas lumisade ja 24+ celsiusastetta ovat toivotuimpia. Ylivoimaisesti eniten onnellisuutta tuottaa 24+ astetta. Sen vaikutus onnellisuuteen on jopa viisi kertaa suurempi kuin lumisateen. Vähiten onnelliseksi ihmiset tuntevat itsensä kipeänä, töissä, muita aikuisia hoitaessa ja jonottamassa.

Sekalaista

Otetaan loppuun vielä muutama sekalainen tiedonjyvä. Eniten pätevyyttä signaloivat kasvot ovat suurin yksittäinen tekijä poliittisiin virkoihin valitsemisessa. Tätä on testattu näyttämällä kahden kandidaatin kasvokuvat ihmisille ja pyydetty valitsemaan pätevämpi. 71.6 prosenttia enemmistön pätevämmiksi valitsemista senaattoriehdokkaista voitti vaalit. Sama pätee 66.8%:sti kongressiedustajiin. Yhdysvaltain armeijassa taas parhaiten ylenevät ne joiden ulkonäkö huokuu auktoriteettia muita enemmän. Lisäksi voidaan todeta, että ihmisen ulkoinen viehättävyys ei ole pysyvä ominaisuus vaan vaihteleva. NBA-pelaajat tulevat todennäköisimmin kahden vanhemman keskiluokkaisista perheistä kuin muista väestöryhmistä. Pituuden suhteen taas jokainen lisätuuma noin kaksinkertaistaa pelaajan mahdollisuuden. Yli seitsemän jalan pituus (yli 2.13m) tarkoittaa, että mahdollisuus päästä NBA:han on yksi seitsemästä.

Suurempia yllätyksiä en hirveästi kirjan tuomasta datasta löytänyt. Ehkä tuo lehdistön vääristävä kuva menestyvien yrittäjien iästä oli minulle suuri yllätys. Lisäksi pätevältä näyttämisen suuri rooli poliitikkojen suhteen yllättää, koska odotin Yhdysvaltain virkojen tulevan lähinnä puolueen perusteella. Näin ei ainakaan kirjan väittämän mukaan ole. Mainittakoon vielä, että kirja on ihan luettava, mutta en sitä kyllä ensimmäisenä ottaisi uudelleen läpikäytäväksi.

Tällästä tilastoviihdettä tällä kertaa. Mikäs sinut mahdollisesti yllätti eniten isossa datassa vai oliko se ennustettavissa pelkästään ajattelemalla?

Hyvää kesänjatkoa!

-Tommi T

Isoa dataa Yhdysvalloista tilastoja

2 thoughts on “Yllättävää ja vähemmän yllättävää ”isoa dataa” Yhdysvalloista

  1. Mielenkiintoinen kirjoitus.
    Myös kirja vaikutti mielenkiintoiselta. Lisäsin sen lukulistalle.

  2. Hyvä, että kirjoitus oli mielenkiintoinen. Jos lisäsit tuon kirjan lukulistalle niin kyseinen henkilö on tehnyt myös toisen kirjan: Everybody lies! Kannattaa harkita tuonkin ottamista lukulistalle. Kyseessä on myös Isoa Dataa käsittelevä kirja.

Comments are closed.

Related Posts