Arvioita metsäteollisuudesta

25.8. 2017 Danske julkaisi joukon metsäteollisuusanalyyseja. Esim. Suomessa Stora ja M-Board menivät ostosta suoraan myyntiin ja jälki Ruotsissa oli samantapainen.

Yleensä analyyseja tehtäneen periaatteella ”business as usual”, jota himpun verran reivataan ylös- tai alaspäin. Voi olla hyväkin, että analyyseissa yritetään ottaa kantaa, mutta on siinä varjopuolensakin. Loogisinta lienisi, että ostosta siirryttäisiin tasolle ”pidä” ja sitten vasta myyntiin.

Taustaa

It-kuplan aikaan irvailtiin AP-Areenalla sanomalla, että tulevaisuudessa pyllykin muka putsataan kännykänkuorilla. Totuus on ollut toinen. Metsäteollisuudella on mennyt hyvin ja Nokia, Sonera ja moni muu on romahtanut enempi tai vähempi olemattomiin. Metsäteollisuudella ei ole brändejä tuomassa rahaa, muttei ole myöskään brändejä joutumassa huonoon huutoon.

150 v. ajan metsäteollisuuden ongelmana on ollut investoiminen velaksi kovalla korolla suhdannehuipulla ja investointien valmistumien suhdannekuoppaan. Tähän DB viittaa, mutta rohkenen tätäkin epäillä:

Alan markkinat ovat aiemmin kohdistuneet teollisuusmaihin ja tuotteina ovat olleet suhdanneherkät painopaperi ja lauta. Firmat ovat olleet identtisiä. Paljon tästä on muuttunut.

Korot ovat alhaalla. Markkinat ovat enenevästi kehittyvien maiden parantuneissa kulutustottumuksissa ja tuotteet ovat mm. pehmopaperia, vaippoja ja siteitä, pakkauksia ja kertakäyttöastioita. Painopaperin ja laudan kulutus laski jo aiemmin matalasuhdanteissa, mutta aika paljon pitää tapahtua, että naiset alkavat hoitaa hygieniaansa sammaleilla parempiin ratkaisuihin kerran tutustuttuaan.

Lisäksi firmat ovat kovin erilaisia. M-Board on pelkkä kartonkivalmistaja, Storalla on monipuolinen valikoima painopisteenä kartongit ja UPM on monipuolisesti satsannut esim. energiaan, tarroihin ja bioalaan. Yllättävää, että eri tuotteilla päästäisiin samoihin tuloksiin. Erikoista on sekin, että myy-suosituksesta huolimatta DB pitää UPM:ää hyvänä osingonmaksajana jatkossakin. Mielestäni ihan saman voisi sanoa Storasta.

OP:n, Indereksen ja Nordean suositukset ovat varovaisia, mutta kuitenkin melko kaukana DB:sta.            

Omistan olennaisesti kartonginvalmistajia.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                             

Related Posts

Talous

Työn kustannukset kuosissa

Hyvin jäähtyy Yhdysvalloissa keskuspankeille jopa tärkein inflaatiomittari Personal Consumption Expenditure Price Index. Se putosi vuositasolla jo liki kahta prosenttia eli tavoitehaarukkaansa.

Suurin ero henkilökohtaisen kulutuksen (PCE)