Asuntomarkkinakatsaus syksy / 2013

Suomen Asuntosijoittajat ry julkaisee asuntomarkkinakatsauksen kahdesti vuodessa. Asuntomarkkinakatsauksen tavoite on kertoa lyhyesti mitä asuntomarkkinoilla on vuoden ensimmäisellä puoliskolla tapahtunut, sekä mitkä ovat huomioitavia seikkoja seuraavien kuukausien tähtäimellä ja miten kaikki tämä vaikuttaa sijoittamiseen asuntomarkkinoilla.

Tämä markkinakatsaus noteerattiin myös suomalaisessa mediassa: KauppalehtiArvopaperiTalouselämäUusi Suomi

Katso tästä Suomen asuntosijoittajien virallinen tiedote

Vanhojen osakeasuntojen hintojen kehitys

Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan vanhojen kerros- ja rivitaloasuntojen hinnat laskivat heinäkuussa koko maassa 1,7 prosenttia edelliseen kuukauteen verrattuna.

Pääkaupunkiseudulla hinnat laskivat 1,4 prosenttia ja muualla Suomessa 1,9 prosenttia. Viime vuoden heinäkuusta hinnat nousivat koko maassa 0,2 prosenttia. Pääkaupunkiseudulla hinnat nousivat 1,6 prosenttia, kun taas muualla Suomessa hinnat laskivat 0,9 prosenttia.

Etuoven markkinapuntarin mukaan myynnissä olevien vanhojen kerrostalohuoneistojen kohdemäärä on pysynyt korkeana ja on korkeammalla kuin vuonna 2008 viimeisimmän suuremman notkahduksen aikaan.

Perheasuntojen määrä on pysynyt korkealla ja on edelleen vuoden 2008 asuntonotkahduksen kohdemääriä korkeammalla tasolla. Ainoastaan yksiöiden kohdemäärät ovat pysyneet vilkkaan kaupankäynnin vuoksi vielä siedettävällä tasolla.

Uudiskohteiden hintojen kehitys

Myynnissä olevien uudiskerrostalokohteiden määrä on pysynyt korkealla tasolla. Etenkin myynnissä olevien uusien yksiöiden, kaksioiden ja kolmioiden runsas määrä herättää kysymyksiä.

Uudiskerrostalokohteiden keskineliöhinta koko maassa on 3804 euroa ja Helsingissä 5851 euroa. Keväällä toukokuussa Helsingin keskihinta oli vielä 5542 euroa.

Vuokrahintojen kehitys

Tilastokeskuksen mukaan vuokrien vuosinousu oli vuoden 2013 toisella neljänneksellä 3,6 prosenttia. Vapaarahoitteisten asuntojen vuokrat nousivat koko maassa keskimäärin 3,8 prosenttia. Pääkaupunkiseudulla vapaarahoitteisten asuntojen vuokrat nousivat 4,1 prosenttia ja muualla Suomessa 3,6 prosenttia. ARA-asuntojen vuokrat nousivat koko maassa 3,4 prosenttia. Edelliseen vuosineljännekseen verrattuna vapaarahoitteisten asuntojen vuokrat nousivat 1,0 prosenttia ja ARA-asuntojen vuokrat 0,9 prosenttia.

Asuntomarkkinat viestivät hiljaisilla signaaleilla piilevistä vaaroista, joiden suhteen asunnonostajan on syytä olla varuillaan.

Asuntosijoittajan kannalta katsottuna Suomen asuntomarkkinoiden ylle on kertynyt tummia pilviä. Asuntorahoituksen saatavuus ja ehdot ovat edelleenkin tiukentumassa.

Tämä näkyy muu muuassa uusien asuntolainojen kysynnän vähenemisenä. Kiintestövälittäjien kauppamäärät ovat selvässä laskussa verrattuna viime vuoden vastaavien ajankohtien kauppamääriin. Tämä heijastuu ennätyskorkeina asuntojen kohdemäärinä ja asuntojen hintojen lievenä laskuna. Alhainen korkotasokaan ei enää elvytä asuntomarkkinaa.

Sijoittajan tulisi nyt pitää tarkasti mielessä lisäksi tuleviin peruskorjauksiin liittyvät riskit ja historiallisesti korkeat asuntojen hinnat. Useiden tummien pilvien leijuessa pään päällä on olemassa myös myrskyn vaara, tämä vaatisi kuitenkin työttömyyden nousun kaksinumeroiseksi jota ainakaan ei vielä tällä hetkellä ole näköpiirissä.

Asuntojen vuokratuotot ovat myös valuneet ennätyksellisen alas ja useiden uusien suomalaisten asuntorahastojen rynniessä markkinoille kilpailu pienistä kasvukeskuksien asunnoista on edelleenkin tiukentunut.

Suomen Asuntosijoittajat ry:n silmin Suomen asuntomarkkina on murrosvaiheessa ja yksittäisiä mainioita asuntosijoituksia on nyt erittäin haastava löytää kasvukeskuksista. Parempien vuokratuottojen perässä on mentävä kasvukeskuksien ulkopuolelle.

Odotamme yleisesti ottaen asuntojen hintojen lievästi laskevan loppuvuodesta, vaikka keskipitkällä aikavälillä asuntojen hinnat jatkanevat nousuaan erityisesti kasvukeskuksissa.

Asuntosijoittamiseen liittyvät epävarmuustekijät sekä suoranaiset riskit ovat pääkaupunkiseudulla sekä suurimmissa kaupungeissa tällä hetkellä korkeammat kuin vuosiin. Nykyisessä tilanteessa suosittelemmekin käteispuskurien kasvattamista sekä suurta varovaisuutta lainarahan käytössä. Suuremman omarahoitusosuuden vaihtoehtona on riittävän suuri likvidi vararahasto. Suosittelemmekin erityistä varovaisuutta juuri nyt asuntosijoituksien kanssa ja pitämään sateenvarjon lähettyvillä sateen varalta.

 

Marko Kaarto

050 358 5874

info@asuntosijoittajat.fi

Suomen Asuntosijoittajat ry

 

Related Posts

Kevyttä

Euroopan tukiunioni

Suomessa v. 1994 järjestettiin kansanäänestys EU:hun liittymisestä ja ”kampanjoin” aika tavalla liittymisen puolesta. Kaikenlaisia mielipiteitä minullakin on ollut 🙂

EU on ehkä aina ollut tai ainakin