Digitalisointi valmistavaan teollisuuteen

 

Olakseni tylsä ja kulunut sanon, että elämme murrosaikaa. Jotakin yllättävää tulee tapahtumaan. Mediamaailmassa elämme oikeassa digitalisoinnin vaiheessa jossa sisällöstä ei olla valmiita maksamaan. Menestyneitä ovat Google tai Facebook jotka tuovat ihmiset muiden luoman sisällön ääreen. He saavat ison maailmanlaajuisen tulovirran johon väliin on ilmeisen vaikea muiden päästä. Kuitenkin meidän on muistettava, että nämä yritykset ovat vasta muutaman vuoden ikäisiä joten heidän markkinoiden pysyvyyttä ei ole vielä testattu. Toinen on sitten Apple joka on laitevalmistaja ja myös digitaalisen sisällön jakelija. Kuka muistaa vielä Altavistan? Toinen tyyli on porttaalityyppiset yritykset kuten reddit tai Suomessa ampparit. Kolmas tyyli on ohjelmat mitkä koostavat sivuista lehdentyyppisen kokonaisuuden. Tämä on vain digitalisoinnin ja globalisaation yksi puoli. Kaikille näille on yrityksille on yhteistä, että he tarvitsevat sisältöä, mutta ne eivät tee sitä itse. 

Viime vuosina valmistava teollisuus on siirtynyt halvan kustannustason maihin jossa tavaroista on tehty suurina sarjoja. Tämä tullee lähivuosina muuttumaan. Erilaiset 3D tulostimet sekä 3d skannerit muuttavat valmistamisen taas lähelle kuluttajaa. Nämä luovat taas ’kopiolaitoksia’ missä eri materiaaleista tehtäviä yksilöllisiä kappaleita voidaan valmistaa. http://www.3dtulostimet.fi/. 3D mallien kopiosuojaukset ja tekijänoikeudet nousevat keskusteluun. Tämä muutos on vielä alussa, mutta se tehnee saman muutoksen valmistavaan teollisuuteen (myös vaatteisiin tulevaisuudessa) kuin henkilökohtaiset tulostimet ovat tehneet kirjapainoille. 

3 thoughts on “Digitalisointi valmistavaan teollisuuteen

  1. Digitaalisen sisällön kuluttamisen paikat

    Facebookkia käyttää kymmenet jos ei sadat miljoonat ihmiset ympäri maailmaa. FB julkaisi tilaston missä ihmiset eniten päivittävät paikkastatustaan: http://www.labnol.org/internet/world-social-places/21442/
    Siellä on puistoja, urheilustadioneita, kasinoita, yökerhoja ja norjalaiset jopa hampurilaisella. Nämä paikat ovat siis paikkoja missä ihmiset haluavat ystävien tietävän heidän olevan.

  2. Sähköisen median alkuajoista

    Sähköisen median alkuajoista lähtien suuri osa sisällöistä on ollut suurelle yleisölle ilmaista. Radio ja televisio omaksuivat jo alkuaikoinaan mainosrahoitteisen liiketoimintamallin. 

    Niin kuin toteat, joku aina jostain välistä 'ilmaisilla' sisällöilläkin rahaa tekee. 

Comments are closed.

Related Posts