EU tarvitsee päätöksiä pankkien vakauttamiseksi

Hidastuneen talouskasvun ja pörssien syöksyn takana on paljolti Euroopan pankkijärjestelmä ongelmineen. Pankkien taseissa on rutkasti kriisimaiden velkoja, minkä vuoksi monia uhkaa vakavaraisuuden putoaminen pakkaselle. Sen pelossa luototus on taantunut ja kallistunut. Sitä kuvaavat pankkien osakekurssitkin, jotka ovat ropisseet alas useissa pörsseissä.

Samaan aikaan eurooppalaiset poliitikot on vallannut vakava päättämättömyys. Euroopan vakausmekanismin laajentamisesta pitäisi päättää kansallisissa parlamenteissa, mutta monessa maassa – ei vain Suomessa – hanke on kovassa poliittisessa vastatuulessa. Se aiheuttaa lisää jännitteitä rahamarkkinoille. Ne katoavat vasta, kun asiasta saadaan selkeitä poliittisia päätöksiä. Aikaa siihen kuluu ainakin viikkoja, todennäköisesti reippaasti enemmän. Se on pitkä aika markkinoilla, pieni ikuisuus.

Vakausmekanismin valtuuksistakin vallitsee erimielisyyttä. EKP:n mielestä vakausmekanismin pitäisi olla valmis ostamaan kriisimaiden velkoja. Tämäkin on poliittisesti tulenarka asia. Samoin ehdotus, että vakausmekanismin kautta olisi mahdollista pääomittaa pankkeja. Se on normaali lääke pankkikriiseissä, mutta kyseessä ovat valtavat summat, jopa pari sataa miljardia euroa, pahimmassa tapauksessa sekään ei riitä.

Toinen probleema on, millä tavalla operaatiossa turvattaisiin veronmaksajien edut. Yksi mahdollisuus on, että pääomatukea vastaan otettaisiin haltuun pankkien osakkeita, jotka kriisin lauettua myytäisiin yksityisille. Näin on toimittu useassa pankkikriisissä, viimeksi Yhdysvalloissa. Siellä operaatio onnistui sinänsä hyvin – valtio on saanut jo takaisin suurimman osan pankkituestaan osakemyyntien kautta.

Pankkikriiseissä syntyy negatiivinen kierre: luottamuspula heikentää rahavirtoja ja samalla taloutta, heikentyvä talous lisää luottamuspulaa ja heikentää talouden toimijoiden vakavaraisuutta. Jotakin EU:n on poliittisella tasolla tehtävä, ettei kierre pahene, se on jo nyt vakavassa pisteessä. Päätökset eivät ole miellyttäviä, mitä ne ovatkin, mutta pään pitäminen pensaassa on huonoin vaihtoehto.

 Linkkejä aihetta käsitteleviin lähteisiin:

http://www.nytimes.com/2011/09/07/business/global/in-euro-zone-banking-fear-feeds-on-itself.html?_r=1&hp

http://www.economist.com/node/21528266

http://www.economist.com/node/21528269

 

 

 

 

 

Related Posts