Goodbye american dream

Näin raflaavasti kirjoitti FT viikonlopun numerossaan. Myös Homo Economicus heräsi miettimään kansantalouksien muutosta. Keskiluokka on jenkeissä pinteessä.

Muutama poiminta artikkelista:

  • Vuoden 1973 jälkeen 90% pienituloisempien kotitalouksien reaalitulo on kasvanut vain 10%. Kuvaa hämärtää se että suurituloisimman 10% tulot ovat kolminkertaistuneet.
  • Vuoden 2002 …2007 korkeasuhdanteen aikana mediaanipalkat laskivat 2000$ vuodessa
  • Enää 12% työpaikoista on valmistavassa teollisuudessa

Eri koulukunnat selittävät tätä joko sillä että globalisoituminen on vienyt teollisuustyöpaikat aasiaan tai sillä että kehittyvä tekniikka on vähentänyt alhaisen koulutustason työvoiman kysyntää. Oli miten oli kaikki ei todellakaan ole jenkeissä unelmamallissa. Keskiluokan ahdinkoa pahentaa kiristykset sairausvakuutuksissa ja yliopistokoulutuksen kustannuksen nousu. Asuntokuplan puhkeaminen on tietenkin vauhdittanut kehitystä.

On siis kyseenalaista onko tällainen jälkiteollinen palveluyhteiskunta tavoiteltava tila jos lopputulos on muutama "mailmanmestari" joka kerää uskomattomat tulot ja keskiluokan kurjistuminen.

Pelkään Suomen putoavan samaan kuoppaan. Palkkataso nousee jatkuvasti. Teollisuustuotannon osuus vähenee. Koska keskiluokka ajaa meilläkin seinään?

Palkansaajien ansiotasoindeksi jossa vertailuvuosi 1995=100 oli Q1/2010 tilastokeskuksen mukaan jo yli 170. Reaalituloindeksikin oli jo 2008  keskituloisella yli 140. Mikään ei takaa että tulot ja hyvinvointi jatkavat kasvuaan automaattisesti ja ikuisesti. Pelkään suomalaisten hinnoittelevan itsensä ulos markkinoilta. Kansantuotteen lasku v. 2009 on sivutettu olankohautuksella – palkathan juoksevat eikä työttömyys ole noussut pilviin.

Saksassakin työttömyys on saatu kuriin kauppalehden artikkelin mukaan pääasiassa matalapalkka-alojen kasvun avulla. Jospa palkkamaltti olisikin parasta edunvalvontaa meilläkin?

2 thoughts on “Goodbye american dream

  1. Mahtava tuo FT:n juttu

    Olipa varsinainen journalismin taidonnäyte tuo FT:n juttu. Kannattaa lukea. Se selittää varsin hyvin miksi amerikkalaiset ovat kovin tyytymättömiä maahansa, ja miksi Eurooppa nousee taantumasta paljon Yhdysvaltoja nopeammin.

  2. Maltti on katoava luonnonvara…

    … tässä mun duuni on arvokkaampaa kuin sun duuni yhteiskunnassa. Ehkä se tulevaisuus on siinä, mutta kovan hinnan siitä maksaa se paremmin toimeentuleva luokkakin elleivät aio täysin eristäytyä muusta yhteiskunnasta.

Comments are closed.

Related Posts