3 thoughts on “Haastattelussa yrittäjä ja sijoittaja Mikko Sjögren

 1. Tarina lapsuuden ystävästäni

  Eräs ystäväni sijoitti 90- luvun alussa asuntoihin juuri tuolla 75% velkavivulla. Hän oli viisas ja sijoitti vasta sitten, kun asuntojen hinnat olivat laskeneet rakennuskustannuksia alemmas.

  Mutta asuntojen hinnat ja vuokrat laskivat vielä vähän lisää ja korotkin nousivat.  Ei kovin paljoa, mutta kuitenkin niin paljon etteivät vuokratuotot enää kattaneet yhtiövastiketta ja lainan korkoa.

  Kaiken kukkuraksi pankki ajautui vaikeuksiin ja alkoi pyytää lisää vakuuksia ja se oli viimeinen pisara.

  Ystävältäni hävisi omaisuus. Hän oli rakentanut identiteettinsä sen varaan että hän on liikemies ja rahamies. Tämä kaikki sortui. Hän sai stressistä chronin taudin, jota ei sitten keskussairaalakaan saanut pysäytettyä.

  Muistelen joskus häntä ja hänen kohtaloaan. Hän oli minun ikäinen.

  1. Kieltämättä samat ajatukset

   Kieltämättä samat ajatukset tulee mieleen kuin edellisellä kommentoijalla. Puhutaan "viisaudesta" ja varovaisuudesta, vaan nuorilla pojilla ei vielä kovin pitkää uraa ja kokemusta voi olla takana. Enemmänkin on muutama vuosi onnistunutta historiaa, josta on vielä helppo pudota miinukselle. Itsellänikin on esimerkkejä 45-70 vuotiaassa tuttavapiirissä riittävästi.

 2. Riskiä

  Kyllä tuossa velkarahalla sijoittamisessa oma merkittävä riskinsäkin on. Miten velkasijoittaja voi suojautua rakennuksen piileviltä vioilta esim. paalutusongelmat, rakennuksen homeongelmat yms. jotka eivät ole taloyhtiön normaaleissa korjaussuunnitelmissa ja jotka tuovat osakkeen omistajille suhteellisen suuria velkaosuuksia tavanomaisten korjausremontointien päälle? Mikäli samanaikaisesti asuntojen hinnat lähtevät laskuun, voi sijoittajalle tulla likviditeettiongelma.

  Toivottavasti ihmiset suhtautuvat erittäin suurella varauksella näihin hyvä velka & vivuttaminen ajatuksiin. Voi tulla noutaja.

   

   

   

Comments are closed.

Related Posts

Sijoittaminen

Johtavat AI-yhtiöt

Tekoäly on nyt joka paikassa ja vähän samanlainen taikasana kuin Internet oli pari vuosikymmentä sitten. Lähdin tutkimaan johtavia AI-firmoja. Kannattaako niihin vielä sijoittaa?

Kokeile tekoälyn käyttöä