Hiljaa hiipii Lissabonin yössä

Heinäkuun alussa Portugalissa esiteltiin episodi, jossa ministereitä oli jättämässä paikkansa yksi toisensa perään. Toteutuessaan tämä olisi merkinnyt hallituskriisiä, ja todennäköisesti uusia vaaleja tai euroalueelle tutuksi tullutta teknokratiaa. Portugalin pitkien lainapaperien (10a) korkotaso pompahti rajusti ylös noin 7,5 prosentin tasolle. Täälläkin asiasta mainitsin. Parin sekavan käänteen jälkeen tilanne rauhoittui ja jatkettiin entiseen malliin. Korkotaso tuli yhtä napakasti alas kuin se oli noussut ylös. Muutoksen suuruus oli siinä sadan korkopisteen hujakoilla.

Savun hälvettyä tarkastamme kytkennät. Mitäs, mitäs? Portugalin kymmenvuotinen on taas siellä 7,5 prosentin tietämillä. Viimeisen 30 päivän aikana tuo on hiipinyt hiljalleen ylös ilman suuria otsikoita, jotta taas romahtaa kaikki niskaan.

On vaikeampi sanoa, miten korkotaso käyttäytyy tästä eteenpäin. Se nyt lienee selvää, että näillä tasoilla Portugali tuskin irroittautuu Troikan lempeästä sylistä aivan noin vain. Portugali II onkin juuri se, mitä tässä eurokansalaiset ovat kärkkäänä lompakot kourissaan malttamattomana odottaneet pääsevänsä maksamaan.

Related Posts